FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Drożdżowa tarta gruszkowa ze śmietaną

Zjedzcie ją jeszcze lekko ciepłą :)



Składniki na ciasto:



* 255 g mąki

* 1 szczypta soli

* 1 pełna łyżka cukru pudru

* 1 łyżeczka suchych drożdży

* 1 jajko

* 120 ml ciepłego mleka

* 30 g stopionego masła



Dodatkowo:



* 3 miękkie, dojrzałe gruszki

* 2/3 szklanki gęstej śmietany 18%

* 2 łyżki cukru

* 1 łyżka stopionego masła



Mąkę łączymy z solą, drożdżami i cukrem. Do mąki dodajemy pozostałe składniki i
zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam bardzo kleić do rąk, to
podsypcie je mąką. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 minut aby
wyrosło.

W czasie kiedy ciasto rośnie obieramy gruszki i kroimy je w ćwiartki a śmietanę mieszamy
z cukrem.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Formę do tarty podsypujemy
natłuszczamy i umieszczamy w niej ciasto. Jeśli nie macie formy na tartę, możecie użyć
dużej tortownicy. Ciasto smarujemy stopionym masłem i układamy na nim kruszki. Tartę
wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Po 10 minutach
na tartę wylewamy śmietanę z cukrem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i
pieczemy jeszcze ok 15-20 minut.




--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

Drożdżowa tarta gruszkowa ze śmietaną - kasiaaaa24 14.02.11, 09:17    
Re: Drożdżowa tarta gruszkowa ze śmietaną - paluszki38 17.02.11, 22:42    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd