FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Marchewkowe muffiny
   corrina_f1   23.02.11, 20:01 zarchiwizowany
Od szellki, absolutnie wspaniałe.
To te, które zepsuły mi efekt końcowy chleba :) Postanowiłam wspaniałomyślnie upiec je
równocześnie, hehe. Dobrze że przynajmniej babeczki udały się w 100% :)

www.chillibite.pl/2011/01/puszyste-wilgotne-babeczki-marchewkowe.html
z podanych proporcji wyjdzie ok 30szt sporych babeczek (ja robiłam z połowy składników,
cukru dałam nieco mniej)

4 jajka lub 3 podwójne
280g cukru
łyżeczka esencji waniliowej
350g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

350g surowej marchewki startej na drobnej tarce
250g oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
100g suszonych żurawin
60g migdałów w słupkach

Jajka utrzyj z cukrem i wanilią na puch. Miksując na wolnych obrotach, stopniowo dodawaj
mąkę wymieszaną z proszkiem, na przemian z olejem i marchewką. Dodaj bakalie i lekko
wymieszaj.
Przekładaj łyżką do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami - do 3/4 wysokości.
Piecz ok 15-20 minut w 180°C - do suchego patyczka, ale pilnuj, by nie przesuszyć.
Jeśli zamiast babeczek wolisz piec w formie, przełóż ciasto do blachy lub dwóch keksówek
wyłożonych papierem do pieczenia i piecz ok 40-50 minut w 180°C - również sprawdzaj
ciasto za pomocą patyczka.


  Re: Marchewkowe muffiny
   inaa1   23.02.11, 20:18 zarchiwizowany

  Re: Marchewkowe muffiny
   inaa1   06.03.11, 17:18 zarchiwizowany
zrobiłam w formie ciasta.

kilka uwag:
280 g cukru, to za dużo dobrego. dałam tylko 200, a ciasto jest wystarczająco
słodkie, dzięki marchewce. marchewkę po starciu lekko odcisnęłam, żeby pozbyć
się nadmiaru soku.
piekłam 60 min w 180.
a o bakaliach przypomniałam sobie, kiedy ciasto siedziało już w piekarniku ;-)

--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html
urok
pereł sznur
na huśtawce nastroju

  Re: Marchewkowe muffiny
   kabushka   07.03.11, 07:13 zarchiwizowany
o kurcze... Super! Moze zrobie na wyjazd? Zawsze cos pieklam, zeby wziac ze soba na poskubanie
cos oprocz kanapek - zazwyczaj byl to chlebek bananowy, ale moze tym razem te muffinki? No i
mam sporo marchewki, ktora chce zuzyc, bo wyjezdzamy na tydzien.

  Re: Marchewkowe muffiny
   kabushka   08.03.11, 07:01 zarchiwizowany
Zrobilam wczoraj! Nie dawalam cukru, tylko dolalam syropu klonowego, dalam wiecej cynamonu
(totalne uzaleznienie) i rodzynki zamiast zurawiny - bomba! Tylko moje nie wyszly takie
pomaranczowe... Ale najwazniejsze, ze pyszne! :-) Wczoraj zjedlismy juz po dwie...
Acha, i robilam jak typowe muffiny - oddzielnie mokre, oddzielnie suche, potem wymieszalam lyzka
i do foremek!

  Re: Marchewkowe muffiny
   inaa1   09.03.11, 18:58 zarchiwizowany
tym razem po lekkim ,,tuningu" z żurawiną, dwoma łyżkami kakao i przyprawą do
piernika zamiast cynamonu.


--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html
urok
pereł sznur
na huśtawce nastroju

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd