FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Marchewkowe muffiny

Od szellki, absolutnie wspaniałe.
To te, które zepsuły mi efekt końcowy chleba :) Postanowiłam wspaniałomyślnie upiec je
równocześnie, hehe. Dobrze że przynajmniej babeczki udały się w 100% :)

www.chillibite.pl/2011/01/puszyste-wilgotne-babeczki-marchewkowe.html
z podanych proporcji wyjdzie ok 30szt sporych babeczek (ja robiłam z połowy składników,
cukru dałam nieco mniej)

4 jajka lub 3 podwójne
280g cukru
łyżeczka esencji waniliowej
350g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

350g surowej marchewki startej na drobnej tarce
250g oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
100g suszonych żurawin
60g migdałów w słupkach

Jajka utrzyj z cukrem i wanilią na puch. Miksując na wolnych obrotach, stopniowo dodawaj
mąkę wymieszaną z proszkiem, na przemian z olejem i marchewką. Dodaj bakalie i lekko
wymieszaj.
Przekładaj łyżką do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami - do 3/4 wysokości.
Piecz ok 15-20 minut w 180°C - do suchego patyczka, ale pilnuj, by nie przesuszyć.
Jeśli zamiast babeczek wolisz piec w formie, przełóż ciasto do blachy lub dwóch keksówek
wyłożonych papierem do pieczenia i piecz ok 40-50 minut w 180°C - również sprawdzaj
ciasto za pomocą patyczka.


Marchewkowe muffiny - corrina_f1 23.02.11, 20:01    
Re: Marchewkowe muffiny - inaa1 23.02.11, 20:18    
Re: Marchewkowe muffiny - inaa1 06.03.11, 17:18    
Re: Marchewkowe muffiny - kabushka 07.03.11, 07:13    
Re: Marchewkowe muffiny - kabushka 08.03.11, 07:01    
Re: Marchewkowe muffiny - inaa1 09.03.11, 18:58    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd