FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pierś perliczki z gruszką, pomarańczami, cebulkam

Przepis znalazlam w miesieczniku La Cucina Italiana. W oryginalnym przepisie
jest mowa o piersi perliczki wraz ze skrzydłem, i o zawijaniu gruszek w pierś.
Ja pierś kupiłam już pokrojoną, więc nic się w nią zawinąć nie dało. W mięsie,
tam gdzie się dało, ponacinałam kieszonki i napełniłam gruszką (szczegóły w
przepisie poniżej).
Myślę, że równie smaczne byłoby, gdyby wcale nie nadziewać mięsa (przygotować
tak jak w przepisie, ale nie robić kieszonek i całość gruszki zostawić obok),
nawet taki właśnie kawałeczek mi się później trafił – towarzystwo pomarańczy i
gruszki wystarczyło mu do tego, żeby smakował cudownie.

Pierś perliczki z gruszką, pomarańczami i cebulkami
cucinissima.wordpress.com/2011/02/25/nowe-slowko-faraona-nie-kura-nie-kaczka-a-perliczka/
porcja dla 4 osób

Składniki

500-600g piersi perliczki (wraz z kośćmi i skórą)
400g gruszek
250g malutkich cebulek
2 pomarańcze
oliwa z oliwek
1 łyżka brązowego cukru
sól
pieprz

Przygotowanie

Cebulki obrać. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Z
jednej pomarańczy wycisnąć sok, drugą obrać i pokroić na drobne kawałki.

Cebulki wrzucić do gotującej się wody, gotować 8-10 minut.Odcedzić.

Pokrojone gruszki podsmażyć 7-8 minut na odrobinie oliwy.
W mięsie ponacinać kieszonki, posypać pieprzem i posolić (również wewnątrz
kieszonek), wnętrze kieszonek polać sokiem pomarańczowym, napełnić gruszkami,
otwory zamknąć wykałaczkami.

Wrzucić mięso na patelnię z gruszkami, polać połową pozostałego soku z
pomarańczy, smażyć około 5 minut, odwrócić na drugą stronę, polać resztą soku,
smażyć kolejne 5 minut. Mięso i gruszki przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Pozostawić tłuszcz na patelni, i wrzucić na nią ugotowane cebulki, pokrojona
pomarańczę i cukier. Smażyć przez minutę. Przełożyć do naczynia z perliczką,
posypać solą i pieprzem. Nakryć folią aluminiową. Piec około 30 minut w
temperaturze 180°C,
w połowie pieczenia zdjąć folię.
--
cucinissima.wordpress.com/

Pierś perliczki z gruszką, pomarańczami, cebulkam - cucinissima 25.02.11, 15:46    
Re: Pierś perliczki z gruszką, pomarańczami, cebu - cucinissima 25.02.11, 15:46    
Re: Pierś perliczki z gruszką, pomarańczami, cebu - sylwia1607 25.02.11, 16:15    
Re: Pierś perliczki z gruszką, pomarańczami, cebu - cucinissima 25.02.11, 16:56    
Re: Pierś perliczki z gruszką, pomarańczami, cebu - zia86 01.12.11, 12:49    
Re: Pierś perliczki z gruszką, pomarańczami, cebu - cucinissima 03.12.11, 21:36    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd