Mielone wol-wieprz. z suszona żurawina w cieście francuskim
Na dwie sztuki:
1 kg mielonego wolowo-wieprzowego *)
15 dag suszonej żurawiny *)
15 dag Kuskus *)
3 ząbki czosnku *)
1 jajko + 1 jajko do posmarowania ciasta *)
1 łyżeczka cukru *)
1 łyżeczka soli *)
Przyprawy: jakie dodajemy do mielonego, dużo!
Moje proporcje na załączonym foto
' zmieszałem Kuskus z przyprawami, sola, cukrem, wrobić w mięso,
' utrzepałem jajko na puszyście, połączyć z mięsem i na końcu dosypywać partiami
' podzieliłem na pół
' uformowałem wałek
' druga połowę zawiązałem w woreczku i do zamrażarki
' wałek ułożyłem na wysmarowaną oliwą folią aluminiową w formie
'do piekarnika na termoobieg 210*C 25 minut ? w tym czasie podpieka się mięso i
wytapia tłuszcz, po wyjeciu zlałem tłuszcz
' ostudziłem podpieczone mięso, ułożyłem na arkuszu ciasta francuskiego, pociąłem
wystające spod mięsa ciasto w paski, owinąłem paskami mięso, posmarowałem
skłóconym jajkiem i wstawiłem do piekarnika na 210*C 35 min. t.o.
' podałem z żurawiną :)
--
Druga połowa będzie na zaś :) - chyba że potrzebne dwa ?Wellington?y? równocześnie
Z resztek ciast franacuskiego upieklem równocześnie w piekarniku ciasteczka zawijając
konfiturę jagodową.
*) gotowce kupione w sklepie z braku domowych możliwości lub umiejętności ;)
jak dla mnie to innowacja, jadlam kuskus w afrykanskich, arabskich ,tureckich i innych
potrawach ale nie w polskich . W jakiej postaci dodales kuskus , surowy czy juz gotowy ?
A opakownie z francuskiego - niczego sobie .Prawie jak b.wellington ktory wczoraj
widzialam ;-)
troche nie precyzyjnie sie wyrazilam ,
gotowy znaczy sie zalany wrzatkiem i doparowany :-) mial byc .
Czasami zageszczam jakas zupe kuskusem , ale specjalnie z nim nie gotuje
Ale twoj pomysl jest dobry .
Basia za Kuskus nie przepada ale tu przyznala ze calosc traci orientem ;)
jej smakowalo, ale pani od sprzatanie nie, bo ona nie lubi jak jest slodkawe.
Suszona zurawina mniej smakuje slodycza niz np, rodzynki ale niech jej bedzie. Jutro
dostanie sajgonki :P
--
[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ya/ka/n9kt/PaCbHFNU49zRb5wozX.jpg[/img]
smacznego
--
rocznica
Przymierzam się do zrobienia w weekend ale jako cieniutka w kuchni czytam po raz
n-ty już i nadal mam kwestie - dwie:
- nadal nie rozumiem co z tym kuskus w końcu: tak jak napisałeś czyli dodać
niczym bułkę tartą czy jednak nasączyć jakoś? Kupilam kuskus błyskawiczne;
- dziś nabyłam żurawinę suszoną oraz taką w słoiczku, do mięsa: której użyć i w
jaki sposób? Wiem, że napisałeś "suszona" ale brak koncepcji co z nią zrobić -
po prostu położyć na wierzch i już? Nie wiem :(
- Kuskus dosypujesz surowe jak bulke tarta w trakcie pieczenia napecznieje,
- do miesa dodajesz suszona zurawine, a podajac na stol mozesz podac z zurawina ze
sloiczka, borowka lub keczupem - co kto lubi
--
[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ya/ka/n9kt/PaCbHFNU49zRb5wozX.jpg[/img]
smacznego
--
rocznica
Jestem na tym etapie:
uformowałam wałek z mięsa i reszty - mam to teraz wsadzić do piekarnika.
Owinąć wałek w folię czy tylko na folii położyć - i piec?
Plizzz.. sorry: mówiłam, że biegła nie jestem:(
Gratuluje... bo przepis wbrew pozorom jest figurowy ;)
czyli wątpliwości w swoje umiejetnosci sa u Ciebie urocza kokieterią :)
pozdrawiam
--
[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ya/ka/n9kt/PaCbHFNU49zRb5wozX.jpg[/img]
smacznego
--
rocznica
Żadna tam kokieteria: szczera prawda... A bałam się do tego podejść okropniście :-)
Myślę, że efekt (ten u mnie) to zasługa:
- mistrzowskiego opisu Twego autorstwa;
- dokładnego pokazania na zdjęciach - też Twego autorstwa - każdego kroku.
Pozdrawiam. B.
Dziekuje za zaufanie :P
ale to oznacza ze masz potencjal
Powodzenia
--
[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ya/ka/n9kt/PaCbHFNU49zRb5wozX.jpg[/img]
smacznego
--
rocznica
Z reszty mielonego z suszona zurawina zamrozonego dzisiaj zrobiłem klopsiki - 12 szt. +
miniaturowy klopski na zimno do pieczywa,
- obsmażyłem i na 10 min. do pykającego rosołu
- na oliwie po obsmażeniu poddusiłem zlezale warzywa z lodowki ? pomidory, papryke,
cukinie i cebule,
- klopsiki połączyłem z warzywami i przełożyłem do rondla. Dolalem wywaru z klopsikow i
zagotowałem
- podalem z gotowymi pyzami, które miałem awaryjnie w zamrażarce.
hehe... to samowite.
Przed chwilą dostałam wiadomość od założycielki Fundacji Spina
(www.spina.com.pl/fundacja) z prośbą, abym na moim blogu wrzucaćłaprzepisy na
dania z żurawiną, gdyż ta jest nieoceniona przy problemach z drogami moczowymi, które
bardzo często , niestety dotykają podopiecznych fundacji. Otwieram Galerię w
poszukiwaniu inspiracji i od razu Twój, świetny pomysł. Na pewno wypróbuję i wrzucę na
bloga. Jeśli ktokolwiek ma inne fajne przepisy czy to na desery czy mięsa z żurawiną,
będę bardzo wdzęczna. Mam ogromną ochotę pomóc fundacji, bo wiem, że naprawdę
robią kawał dobrej roboty dla dzieciaczków.
Pozdrawiam
Jedynka gotuje
pije rowniez w nocy szklanke napoju z zurawiny
tylko ostatnio zniknal
a po amerykanski trzeba jechac do hipermarketu
zurawina jest podobnie jak imbir czarodziejskim lekiem przy regularnym braniu
---
suszona zurawina jest wspaniala do wina musujacego zamiast truskawek ;)
--
[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ya/ka/n9kt/PaCbHFNU49zRb5wozX.jpg[/img]
smacznego
--
rocznica