FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pizza fritta, czyli pizza smazona


Pizza fritta, czyli smazona, jest jedna z najstarszych i bardzo lubianych i w obecnych
czasach pizz w Neapolu. Dostepna do kupienia w kazdej pizzeri. Podadza nam ja albo w
formie wielkiego pieroga (calzone) lub okragla (dwie sklejone, okragle pizze z nadzieniem
w srodku).

Najpierw przygotujemy ciasto na pizze. Porcja na 4 spore pizze fritte:
700 g maki pszennej 00
400 ml cieplej wody
20 g drozdzy
2 lyzeczki soli

W wodzie rozpuszczamy drozdze, dodajemy sol i partiami make. Zagniatamy elastyczne
ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrosniecia (okolo 2 godzin).

Nadzienie:
250 g ciccoli - pieczony lub gotowany tlusty boczek
250 g sera mozzarella lub provola
400 g sera ricotta
12 - 16 lyzek gestego przecieru pomidorowego (passaty)
sol i pieprz
1 lyzka oliwy

1 litr oleju do smazenia

Wykonanie:

1. Wyrosniete ciasto dzielimy na 4 czesci i rozwalkowujemy na sredniej grubosci, kragle
placki.

2. Przygotowujemy nadzienie:
Ricotte doprawiamy sola i pieprzem.
Przecier pomidorowy doprawiamy do smaku sola i lyzka oliwy.
Ser mozzarella lub provola kroimy w kostke.
Ciccoli - boczek kroimy w plastry i pozniej w kostke.

3. Na rozwalkowanym placku rozsmarowujemy porcje ricotty, rozkladamy ser i wedline i
polewamy 3 - 4 lyzkami przecieru pomidorowego.
Skladamy na pol i sklejamy dobrze brzegi. Mozemy pomoc sobie przyciskajac ciasto
zabkami widelca.

4. W sporej patelni rozgrzewamy olej.
Wrzucamy na olej pizze i smazymy okolo 5 minut, z kazdej strony, na niezbyt mocnym
gazie.

5. Wykladamy na papierowy recznik do odsaczenia nadmiaru tluszczu i zostawiamy chwile
do przestygniecia.


Moim skromnym zdaniem pizza smazona jest przepyszna.
Goraco polecam sprobowac i zycze Wam smacznego :-)
--
kuchnia pod wulkanem


Pizza fritta, czyli pizza smazona - anthonyb 28.02.11, 20:45    
Re: Pizza fritta, czyli pizza smazona - kocia_noga 01.03.11, 22:03    
Re: a z jakim nadzieniem robilas? - rozyczko 02.03.11, 10:21    
Re: a z jakim nadzieniem robilas? - kaskahh 02.03.11, 10:55    
Re: a z jakim nadzieniem robilas? - kocia_noga 02.03.11, 14:38    
co do nadzienia - anthonyb 02.03.11, 15:02    
Re: co do nadzienia - kocia_noga 02.03.11, 16:05    
Re: co do nadzienia - anthonyb 02.03.11, 16:09    
Re: Pizza fritta, czyli pizza smazona - kabushka 03.03.11, 07:35    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd