FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Chlebek ananasowo-kokosowy

Były tu juz różne chlebki: bananowy, z mango, z limonką ale tego jeszcze nie. Ostatnio mamy
fazę na ananasa i chciałam upiec właśnie ananasowy. Znalazłam przepis Marthy Steward na
tej stronie www.marthastewart.com/281853/coconut-pineapple-loaf-cake?
comments_page=1& i zrobiłam, mimo że nie miałam suszonych płatków kokosa tylko wiórki (i
niestety śmietany). Chlebek jest pyszny, wilgotny, naprawde polecam.

Składniki:

1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych (powinny być płatki kokosowe)
1/2 szklanki masła o temperaturze pokojowej
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
3 duże jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany (ja nie miałam dałam maślankę)
puszka kawałków ananasa w soku

Rozgrzać piekarnik do 180 st. Kawałki ananasa przelać na sitku i odstawić do odsączenia
przynajmniej na 10 minut. Na suchej patelni uprażyć kokos. W misce wymieszać mąkę, sodę i
sól, odstawić. W mikserze ubić masło i cukier na puszystą masę. Dodać jajka, po jednym na
raz. Zmniejszyć prędkość i do masy dodawać mąkę na przemian ze śmietaną. Dodać ananasa
i szklankę prażonych wiórków kokosowych, wymieszać delikatnie. Keksówke wysmarować
masłem i wysypać mąką. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię.
Posypać wierzch pozostałą 1/2 szklanką wiórków kokosowych. Piec 65-70 minut (do suchej
wykałaczki). Odstawić do wystygnięcia.


--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

Chlebek ananasowo-kokosowy - bernadeta75 27.03.11, 21:00    
Re: Chlebek ananasowo-kokosowy - daxter 30.03.11, 20:05    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd