FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Żeberka w winie na pomidorowo

Żeberka robią zazwyczaj tradycyjnie, w kapuście albo smażone, tym razem szukałam
chciałam czegoś innego, żeby był to całkiem inny smak. Postanowiłam połączyć pomidory,
wino, zioła no i oczywiście żeberka. Było prosto, niezbyt może szybko ale bardzo smacznie.

1,5 kg żeberek wieprzowych
1 łyżka oliwy
2 pokrojone w kostkę cebule
4 posiekane ząbki czosnku
3 pokrojone szalotki
mała papryczka chilii
1/2 szklanki czerwonego wina
puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
1 szklanka bulionu wołowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
pieprz świeżo mielony
suszona bazylia
tymianek kilka gałązek
oregano suszone i świeże

Żeberka pociąć na porcję. Na patelni rozgrzać oliwę, opiec żeberka z obu stron na rumiano,
dodać cebulę, szalotkę, drobno posiekaną papryczkę i czosnek, powoli smażyć mieszając
przez 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe
składniki, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawić przykryte
pokrywą naczynie żaroodporne, zapiekać przez 75 min. Na ostatnie 15 minut można odkryć,
żeby sos trochę odparował i zgęstniał. Podałam z ryżem, można też z kapustą kiszoną.

--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

Żeberka w winie na pomidorowo - bernadeta75 05.04.11, 22:46    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd