FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  szarlotka sypana
   inaa1   07.04.11, 21:18 zarchiwizowany
skład:
ciasto:
0,5 kg mąki, kostka margaryny, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do
pieczenia, 5 żółtek.
,,beza":
5 białek, szklanka cukru, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej
2 kg jabłek, startych, ewentualnie cynamon

wykonanie:
ze składników na ciasto zagnieść kruszonkę. białka ubić na sztywną pianę, pod
koniec ubijania dodać cukier, dodać mąki, wymieszać.

na blaszkę wyłożyć 2/3 kruszonki, na to jabłka (można dodać cynamonu, jabłka
nie smażone), pianę z białek i resztę kruszonki.

piec ok. 40-50 min w 180 stopniach

--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html
urok
pereł sznur
na huśtawce nastroju

  Re: szarlotka sypana
   0kruh   08.04.11, 14:13 zarchiwizowany
Z tego co wiem, to szarlotka sypana jest z suchych składników... Kasza manna
zmieszana z mąką i cukrem, przekładana warstwą jabłek i kawałkami masła (albo
masło tylko na wierzch).
Nie ma tam żadnych jajek.
Sypana, bo się sypie ten suchy "proszek" kaszy, mąki i cukru.

  Re: szarlotka sypana
   linn_linn   08.04.11, 15:27 zarchiwizowany

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd