FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Buraczkowe naleśniki ze szpinakiem

Tak właściwie to przepis na crêpes, mniejsze, bardziej wyrafinowane naleśniki, tłustsze i
cudownie delikatne. Naprawdę nigdy wcześniej nie jadłam takich delikatnych. Były tak
miękkie, że w celu przewrócenia na druga stronę musiałam się wspomagać talerzem.
Naleśniki miały być z wędzoną makrelą, ale wyszła zanim zdążyłam się nią zająć.
Ostatecznie stanęło na szpinaku. Do wersji rybnej chętnie powrócę lub wykorzystam
przepis i zrobię z jakimś nadzieniem serowym lub warzywnym.Przepis z "Zapraszam na
naleśniki" Kathryn Hawkins

Wersja podstawowa:
12 crêpes ( o Ø 15 cm) lub 6 naleśników normalnej wielkości

125g białej, pszennej mąki,
szczypta soli,
2 całe jajka,
2 żółtka,
300 ml mleka,
60g stopionego masła

Do wersji na słodko: dodatkowo 30g cukru pudru,
Do wersji buraczkowej: dodatkowo 125g ugotowanych i startych na drobnej tarce
buraków.

Wymieszać w misce mąkę i sól oraz cukier, jeśli crêpes mają być na słodko. Zrobić
wgłębienie, dodać jajka, wlać połowę mleka i wymieszać drucianą trzepaczką. Ubijać
lekko, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Nie mieszać za długo.
Dolać stopniowo resztę mleka, mieszając delikatnie. Przykryć i wstawić do lodówki na pół
godziny, żeby ciasto odpoczęło. Smażyć najlepiej na klarowanym maśle każdą za stron po
1 minucie.

Farsz:

2 opakowania liściastego, mrożonego szpinaku,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
4 ząbki wyciśniętego czosnku,
sól, pieprz do smaku.

Do podania:

garść pestek dyni lub słonecznika,
garść startego parmezanu lub grana padano,
posiekana natka pietruszki.

Do garnka wkładamy szpinak, na dno wlewamy odrobinę wody i trzymamy pod
przykryciem, aż się rozmrozi. Kiedy to nastąpi odciskany jak największą ilość wody,
dodajemy czosnek, jogurt, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i nakładamy na naleśniki.
Zwijamy w rulon lub składamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym,
posypujemy parmezanem i pestkami dyni lub słonecznika i zapiekamy. Przed podaniem
posypujemy natką.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na
FK)
Podróże nie tylko kulinarne

Buraczkowe naleśniki ze szpinakiem - thiessa 11.04.11, 22:41    
Re: super wygladaja! nt - rozyczko 11.04.11, 23:33    
Re: Buraczkowe naleśniki ze szpinakiem - linn_linn 12.04.11, 10:53    
Re: Buraczkowe naleśniki ze szpinakiem - thiessa 12.04.11, 22:03    
Re: Buraczkowe naleśniki ze szpinakiem - zielenina_blog 12.04.11, 22:09    
Re: Buraczkowe naleśniki ze szpinakiem - jej_torebka 13.04.11, 10:41    
Re: Buraczkowe naleśniki ze szpinakiem - ladyjm 13.04.11, 13:39    
Re: Buraczkowe naleśniki ze szpinakiem - inaa1 30.04.11, 19:54    
Re: Buraczkowe naleśniki ze szpinakiem - lolcia666 30.04.11, 23:33    
Re: Buraczkowe naleśniki ze szpinakiem - lashqueen 02.05.11, 09:07    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd