FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Moje Wielkanocne baby - 5 propozycji

Nie wiem czy to dobry pomysł, ale postanowiłam swoje propozycje wielkanocnych bab
umieścic w jednym wątku. Przepisy podaje w takiej kolejności, w jakiej są zamieszczone
zdjęcia.




1. Zdjęcie nr. 1 - BABKA MIĘTOWO CZEKOLADOWA


Składniki:



* 1 niepełna szklanka mąki

* 1 1/2 łyżeczki proszku

* 2 duże jajka

* 160 ml mleka

* 100 g gorzkiej czekolady

* 2 łyżki kakao

* 110 g masła

* 2 łyżki oleju

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 2 garści listków mięty (w zależności od wielkości ok 50-60 listków)



Miętę bardzo drobniutko siekamy (możecie także zmiksować ją z olejem w blenderze,
wtedy odda zdecydowanie więcej aromatu), a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i
odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy po 1 jajku oraz olej
(jeśli nie został zużyty do miksowania mięty). Następnie dodajemy stopioną czekoladę i
mleko. Mąkę łączymy z kakao, proszkiem i miętą i dodajemy stopniowo do masy maślanej.
Jeśli zdecydujecie się na miskowanie mięty, to wymieszajcie ją z mlekiem. Miksujemy
jeszcze chwilkę do czasy aż utworzy się jednolite ciasto. Jeśli w początkowej fazie
(łączenie jajek z masłem i mlekiem) macie wrażenie, że masa wygląda jak zważona, to
jest to zupełnie normalna reakcja i nie należy się tym przejmować :) Tak zareaguje masło
na dodanie zimnego mleka, ale wszystko się wyrówna po dodaniu suchych składników.

Babkę pieczemy w 175 stopniach ok 40 minut (należy sprawdzić patyczkiem, czy jest już
sucha). Po wystudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.





2. Zdjęcie nr 2 - ZATAPIANA W LIKIERZE BABKA KAWOWA


Składniki:



* 180 g miękkiego masła

* 1 szklanka cukru

* 1 łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej (Jacobs Velvet, Nescafe Creme, Tchibo Crema)

* 1 1/4 szklanki mąki

* 3 jajka

* 1 1/2 łyżeczki proszku



Syrop:



* 100 ml wrzątku

* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

* 2 łyżki cukru purdu

* 150 ml likieru kawowego



Lukier:



* 3/4 szklanki cukru pudru

* 1 łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej (jak do ciasta)

* 2 łyżki mleka



Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i
stopniowo dodajemy po 1 jajku. Kiedy składniki się połączą dodajemy kawę i mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i
pieczemy ok 40 - 45 minut (do suchego patyczka).

Upieczoną babkę odstawiamy na około 20 minut aby trochę przestygła a następnie
wyjmujemy ją z formy. Przygotowujemy syrop. Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą i
dodajemy do niej likier. Tak przygotowany syrop wlewamy do formy na babkę a następnie
do formy z powrotem wkładamy babkę. Babkę pozostawiamy w formie ok 5 minut,
aby "wpiła" cały syrop. Aby wyjąc babkę należy przykryc formę odrobinę większym
talerzem i energicznym ruchem ją odwrócić. Babkę odstawiamy na całą noc (lub co
najmniej 2 - 3 godziny). Na drugi dzień przygotowujemy lukier. Kawę mieszamy z cukrem,
a następnie dodajemy mleko. Lukier mieszamy do chwili aż będzie gładki i jednolity. Jeśli
nie macie bardzo drobnej, praktycznie miałkiej kawy, możecie podgrzać mleko i rozpuścić
ją w nim. Jeśli użyjecie granulowanej kawy i nie rozpuścicie jej, w lukrze będą widoczne
czarne grudki :)

Polukrowaną babkę odstawiamy na ok godzinę aby lukier zastygł.




3. Zdjęcie nr 3 - BABKA POMARAŃCZOWO KARDAMONOWA Z LUKREM


Składniki:



* 100 g krupczatki

* 100 g miękkiego masła

* 100 g cukru

* 3 jajka (osobno żółtka i białka)

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* skórka otarta z 1 pomarańczy

* 1/2 łyżeczki kardamonu (lub cynamonu)



Lukier:



* 3/4 szklanki cukru pudru

* 1 łyżka soku pomarańczowego (lub odrobinę więcej)



Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem a
następnie dodajemy skórkę pomarańczową. Mąkę łączymy z proszkiem i kardamonem i
dodajemy do masy maślanej. Miksujemy do chwili całkowitego połączenia składników a
następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy ciasto łyżką do chwili połączenia się
składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok 35-40 minut w 175
stopniach - do suchego patyczka.

Przestudzoną babkę lukrujemy.




4. Zdjęcie nr 4 - BABKA MAJONEZOWA


Składniki:



* 1/2 szklanki mąki pszennej

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

* 1 szklanka cukru

* 4 duże jajka

* 3/4 szklanki majonezu

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Lukier:



* 1 szklanka cukru pudru

* 1 - 2 łyżki soku cytrynowego

* opcjonalnie żółty barwnik



Wszystkie składniki na babkę umieszczamy jednocześnie w misie miksera i miksujemy ok
3-5 minut (aby cukier się rozpuścił). Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i
wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok 50 minut, jednak zawsze
najlepiej już troszkę wcześniej zacząć sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche.

Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Cukier łączymy z sokiem z cytryny i
energicznie mieszamy. Lukier nie powinien być zbyt rzadki, dlatego sok dodajemy
stopniowo.




5. Zdjęcie nr 5 - BABKA MIGDAŁOWO CZEKOLADOWA


Składniki:



* 100 g gorzkiej czekolady

* 120 g masła

* 120 g cukru

* 4 jajka

* 70 g mielonych migdałów

* 60 g mąki

* 1 łyżeczka proszku



Polewa:



* 100 g mlecznej czekolady

* 1-2 łyżki kremówki



Czekoladę, masło i cukier topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy aby powstała masa
trochę przestygła. W tym czasie ubijamy białka na sztywno i również je odstawiamy.
Żółtka miksujemy przez chwilę, a następnie dodajemy przestudzoną czekoladę. Kiedy
składniki się połączą dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem.
Kiedy ciasto jest jednolite dodajemy pianę i łyżką, bardzo delikatnie mieszamy do chwili
aż piana połączy się ciastem.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy w 175 stopniach ok 45 min ( do
suchego patyczka).

Kiedy babka przestygnie przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej topimy czekoladę a
następnie dodajemy śmietankę. Kiedy utworzy się jednolita polewa nakładamy ją na
babkę i odstawiamy do zastygnięcia.



Byc może ktoś z Was odnajdzie tu coś dla siebie :)


SMACZNEGO :)




--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

Moje Wielkanocne baby - 5 propozycji - kasiaaaa24 13.04.11, 10:41    
masz racje,to najlepszy pomysl na wszystko - mhr2 13.04.11, 16:14    
Re: Moje Wielkanocne baby - 5 propozycji - buterfly5 13.04.11, 23:44    
Re: Moje Wielkanocne baby - 5 propozycji - frida_a 14.04.11, 10:51    
Re: Moje Wielkanocne baby - 5 propozycji - vandikia 17.04.11, 11:28    
Re: Moje Wielkanocne baby - 5 propozycji - mhr2 17.04.11, 11:54    
Vandikio... - kasiaaaa24 17.04.11, 12:07    
Re: Vandikio... - jadwiszka 25.04.11, 23:18    
Re: Moja babka z amaretto - bernadeta75 18.04.11, 16:46    
Re: Babka cytrynowa drożdżowa z automatu - bernadeta75 23.04.11, 21:12    
Re: Moje Wielkanocne baby - 5 propozycji - tralalumpek 27.04.11, 15:33    
Re: Moje Wielkanocne baby - 5 propozycji - ladyjm 27.04.11, 17:05    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd