FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Lasagne z jagnięciną i kozim serem
   pookcook   15.04.11, 02:05 zarchiwizowany
Wprawdzie lasagne już kiedyś prezentowałem, ale postanowiłem je zmodyfikować,
nadając mu nowy smak. Prezentowane poniżej zrobione jest na bazie jagnięciny z
dodatkiem koziego sera i uważam że jest wyjątkowo godne uwagi. Można je zrobić
z samej jagnięciny, albo zmieszać z wieprzowiną. Miałem okazję robić zarówno
jedną jak i drugą wersję i wydaje mi się, że smaczniejsza jest ta mieszana, bo
w czystej, jagnięcej, smak tego mięsa jest zbyt dominujący. Dlatego w tym
przypadku zrobiłem proporcję prawie pół na pół z małą przewagą jagnięciny, ale
to kwestia smaku.


Przygotowanie:

Podsmażyć na oliwie drobno posiekany czosnek, cebulę, marchewkę i pietruszkę.
Dodać mięso i dalej smażyć rozgniatając je widelcem na małe grudki do ścięcia
się białka.
Następnie wlać pulpę pomidorową, wino i dodać kawałek kostki rosołowej lub
jeśli akurat mamy bulion i gotować ok. 2 godzin. Pod koniec gotowania dodać
rozmaryn, szałwię, koncentrat pomidorowy i przyprawić pieprzem i solą. Należy
pamiętać żeby sos nie był zbyt gęsty, bo makaron musi mieć co wchłonąć. Mając
już gotowy sos i beszamel przystępujemy do układania lasagne w żaroodpornym
naczyniu zaczynając od wyłożenia jego dna warstwą sosu. Na sos nakładamy
warstwę makaronu, sosu, plasterki koziego sera i polewamy beszamelem. W ten
sposób układamy kolejne warstwy aż do wypełnienia całego naczynia. Pieczemy w
piekarniku (180C) ok. 30 min. Płaty makaronowe można wcześniej podgotować, ale
niekoniecznie, wtedy lasagne wyjdzie nam bardziej pofałdowane. I jeszcze jedna
rada na koniec. Sekretem dobrego lasgne poza składnikami są proporcje
beszamelu i sosu pomidorowego. Kiedy dodamy za dużo białego potrawa będzie
mdła, jeśli czerwonego wyjdzie nam zbyt intensywna i kwaśna.


Składniki na 2 osoby (naczynie 18 x 18 cm)

200g mielonej jagnięciny
150 g mielonej wieprzowiny
400g pulpy pomidorowej lub pomidorów z puszki bez skórki
6 płatów ciasta makaronowego
ok 1 ½ - 2 kubki beszamelu.
ok 150g miękkiego koziego sera
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
½ małej marchewki
½ małej pietruszki
½ cebuli pokrojonej w kostkę
3 zmiażdżone ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
6-8 listków szałwii, najlepiej świeżych
½ kostki rosołowej lub ½ kubka bulionu
chlust białego wina
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Sosu wyszło mi trochę więcej, ale straty nie ma, bo ten który zostaje można
zamrozić
i zjeść z makaronem za jakiś czas.

pookcook.blogspot.com/2011/04/lasagne.html
--
pookcook.blogspot.com

  Re: Lasagne z jagnięciną i kozim serem
   zlotajagoda   15.04.11, 11:05 zarchiwizowany
Wygląda szalenie zachęcająco. Uwielbiam jagnięcinę a w takiej formie jeszcze nie robiłam ani
nie jadłam. Mam kawałek łopatki więc może w niedzielę wykonam.


p.s. Naczynie równie piękne jak zawartość :-)

--
צבא ההגנה לישראל

  Re: Lasagne z jagnięciną i kozim serem
   pookcook   17.04.11, 23:15 zarchiwizowany
zlotajagoda napisała:

> Wygląda szalenie zachęcająco. Uwielbiam jagnięcinę a w takiej formie jeszcze ni
> e robiłam ani
> nie jadłam. Mam kawałek łopatki więc może w niedzielę wykonam.
>
>
> p.s. Naczynie równie piękne jak zawartość :-)
>

Zabawne, bo historia tego dania miała swój początek właśnie w naczyniu. Kiedy je
zobaczyłem (sklep DUKA) od razu widziałem, że muszę je mieć i jak najszybciej
coś w nim zrobić. Padło na lasgne, a ponieważ klasyczne już na blogu pokazywałem
trzeba było coś nowego wymyślić i tak powstała ta wersja.
Mam nadzieję, że pochwalisz się swoim jak zrobisz:)

--
pookcook.blogspot.com

  Re: Lasagne z jagnięciną i kozim serem
   linn_linn   16.04.11, 09:56 zarchiwizowany
Lepiej zrobic sosu za duzo niz za malo. Utrafic jest trudno, a nadmiar mozna
zuzyc do czego innego.

  Re: Lasagne z jagnięciną i kozim serem
   pookcook   17.04.11, 23:18 zarchiwizowany
linn_linn napisała:

> Lepiej zrobic sosu za duzo niz za malo. Utrafic jest trudno, a nadmiar mozna
> zuzyc do czego innego.

Dokładnie, zawsze mam w zamrażalniku kilka porcji dobrego ragu:)

--
pookcook.blogspot.com

  Re: Lasagne z jagnięciną i kozim serem
   chlodne_dlonie   18.04.11, 17:14 zarchiwizowany
..jakie to szczęście, ze mam przed sobą michę pyssznej sałatki akurat..
Inaczej nie ręczyłabym za siebie..

wszak 'miłość przychodzi i odchodzi a ochota na lasagnę trwa wiecznie', ha!

Z jagnięciną nie robiłam jeszcze, ani nie jadłam (chyba..) nigdzie
zakupić czas!

:)


--
'I don't mean to hurt you, no more crying
A wolf needs no reason to hunt and kill its prey
He could no more change than give up breathing..'

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd