FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Lasagne z jagnięciną i kozim serem

Wprawdzie lasagne już kiedyś prezentowałem, ale postanowiłem je zmodyfikować,
nadając mu nowy smak. Prezentowane poniżej zrobione jest na bazie jagnięciny z
dodatkiem koziego sera i uważam że jest wyjątkowo godne uwagi. Można je zrobić
z samej jagnięciny, albo zmieszać z wieprzowiną. Miałem okazję robić zarówno
jedną jak i drugą wersję i wydaje mi się, że smaczniejsza jest ta mieszana, bo
w czystej, jagnięcej, smak tego mięsa jest zbyt dominujący. Dlatego w tym
przypadku zrobiłem proporcję prawie pół na pół z małą przewagą jagnięciny, ale
to kwestia smaku.


Przygotowanie:

Podsmażyć na oliwie drobno posiekany czosnek, cebulę, marchewkę i pietruszkę.
Dodać mięso i dalej smażyć rozgniatając je widelcem na małe grudki do ścięcia
się białka.
Następnie wlać pulpę pomidorową, wino i dodać kawałek kostki rosołowej lub
jeśli akurat mamy bulion i gotować ok. 2 godzin. Pod koniec gotowania dodać
rozmaryn, szałwię, koncentrat pomidorowy i przyprawić pieprzem i solą. Należy
pamiętać żeby sos nie był zbyt gęsty, bo makaron musi mieć co wchłonąć. Mając
już gotowy sos i beszamel przystępujemy do układania lasagne w żaroodpornym
naczyniu zaczynając od wyłożenia jego dna warstwą sosu. Na sos nakładamy
warstwę makaronu, sosu, plasterki koziego sera i polewamy beszamelem. W ten
sposób układamy kolejne warstwy aż do wypełnienia całego naczynia. Pieczemy w
piekarniku (180C) ok. 30 min. Płaty makaronowe można wcześniej podgotować, ale
niekoniecznie, wtedy lasagne wyjdzie nam bardziej pofałdowane. I jeszcze jedna
rada na koniec. Sekretem dobrego lasgne poza składnikami są proporcje
beszamelu i sosu pomidorowego. Kiedy dodamy za dużo białego potrawa będzie
mdła, jeśli czerwonego wyjdzie nam zbyt intensywna i kwaśna.


Składniki na 2 osoby (naczynie 18 x 18 cm)

200g mielonej jagnięciny
150 g mielonej wieprzowiny
400g pulpy pomidorowej lub pomidorów z puszki bez skórki
6 płatów ciasta makaronowego
ok 1 ½ - 2 kubki beszamelu.
ok 150g miękkiego koziego sera
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
½ małej marchewki
½ małej pietruszki
½ cebuli pokrojonej w kostkę
3 zmiażdżone ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
6-8 listków szałwii, najlepiej świeżych
½ kostki rosołowej lub ½ kubka bulionu
chlust białego wina
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Sosu wyszło mi trochę więcej, ale straty nie ma, bo ten który zostaje można
zamrozić
i zjeść z makaronem za jakiś czas.

pookcook.blogspot.com/2011/04/lasagne.html
--
pookcook.blogspot.com

Lasagne z jagnięciną i kozim serem - pookcook 15.04.11, 02:05    
Re: Lasagne z jagnięciną i kozim serem - zlotajagoda 15.04.11, 11:05    
Re: Lasagne z jagnięciną i kozim serem - pookcook 17.04.11, 23:15    
Re: Lasagne z jagnięciną i kozim serem - linn_linn 16.04.11, 09:56    
Re: Lasagne z jagnięciną i kozim serem - pookcook 17.04.11, 23:18    
Re: Lasagne z jagnięciną i kozim serem - chlodne_dlonie 18.04.11, 17:14    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd