FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Musztardowe udka

Smaczne, proste i szybkie w wykonaniu. Właściwie to poza zamarynowaniem, które trwa
chwilkę bo robia się same a zapach z ich pieczenia roznosi sie po całym domu nieziemsko.
Udka są chrupiące i ładnie zarumienione. Wytworzony w trakcie pieczenia sos można
wykorzystać do polania ugotowanych ziemniaków, bo to z nimi najlepiej smakują.

4 udka kurczaka podzielone na pałki i podudzia

Marynata:

3 łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej
2 łyżki majonezu
2 łyżki sosu sosu chilli z limonką i kolendrą (tao tao)
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól
pieprz

Wymieszać wszystkie składniki marynaty, doprawić solą i pieprzem. Nożem naciąć każde udko
w trzech miejscach i wysmarować je dokładnie marynatą najlepiej dłońmi wciskając marynatę
w nacięcia. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je na blasze do pieczenia i
polać marynatą. Piec przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Sos z
blaszki zlać do sosjerki i podac do ziemniaków.

--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

Musztardowe udka - bernadeta75 16.04.11, 22:23    
Re: Musztardowe udka - wersja_robocza 17.04.11, 08:12    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd