FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

oliwkowa focaccia ulepszona

Zrobiłam podobnie jak poprzednio wg podanego wyżej przepisu na ciasto na pizzę (z
reszty ciasta zrobiłam pizzę) ale z małymi ulepszeniami. Ciasto delikatnie posoliłam przed
drugim wyrabianiem.
Focaccia była malutka - wyszło mi 8 kawałków na przekąskę przed daniem głównym.

Kawałek wyrośniętego ciasta na pizzę odkroiłam i rozciągnęłam na blasze ale ciut grubiej
niż na pizzę. Posmarowałam roztrzepanym jajkiem z oliwą, powbijałam kawałki oliwek,
posypałam grubą solą morską, suszonym rozmarynem i świeżym oregano. Bez sosu i
większych obciążeń w postaci dodatków na pizzy ciasto i tak sporo wyrośnie. Moja miała
po wyjęciu jakieś 2,5-3 cm a na wierzchu tylk oliwki.

Piekłam w piekarniku w 200st, termoobieg i podpiekanie od dołu, przez 8 minut. Po 8
minutach wyjęłam do sprawdzenia (patyczkiem drewnianym) i było gotowe - w środku
upieczone ale ciągle miękkie.
Bardzo długo była mięciutka i świeża, nawet bardziej przypominała ciabattę. W sam raz
na przekąskę z oliwą, octem balsamicznym, solą i lekką sałatką.

oliwkowa focaccia - dulcecarmensita 01.05.11, 16:03    
Re: oliwkowa focaccia - linn_linn 01.05.11, 19:41    
Re: oliwkowa focaccia - dulcecarmensita 02.05.11, 13:32    
Re: oliwkowa focaccia - em_es 02.05.11, 14:58    
Re: oliwkowa focaccia - mrgodot 02.05.11, 15:09    
Re: oliwkowa focaccia - szadoka 02.05.11, 13:48    
Re: oliwkowa focaccia - linn_linn 02.05.11, 17:12    
oliwkowa focaccia ulepszona - dulcecarmensita 11.05.11, 18:50    
zdjęcie - dulcecarmensita 11.05.11, 18:51    
Re: zdjęcie - linn_linn 11.05.11, 20:38    
Re: zdjęcie - dulcecarmensita 11.05.11, 21:33    
Re: zdjęcie - linn_linn 12.05.11, 07:42    
Re: oliwkowa focaccia - szadoka 13.05.11, 08:31    
Re: oliwkowa focaccia - linn_linn 13.05.11, 09:35    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd