FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tort Piňa Colada


Połączenie kokosa, ananasa i odrobiny alkoholu. Pyszny, lekki i bardzo oryginalny w
smaku. Idealny na okazje większe i mniejsze.

Biszkopt:



* 3/4 szklanki mąki pszennej

* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

* 1 1/2 szklanki cukru pudru

* 6 jajek

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* szczypta soli



Masa:



* 900 ml mleka

* 7 żółtek

* 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

* 2 szklanki cukru

* 2 kostki dobrej jakości masła (400 g)

* 200 g wiórek kokosowych

* 5 łyżek Malibu



Mus ananasowy:



* 1 słoiczek dżemu ananasowego

* 2 łyżki Malibu



Do dekoracji:



* 60 g wiórek kokosowych

* 12 sztuk Rafaello



Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Zimny biszkopt o wiele łatwiej się kroi i nie
będzie się sypał.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a dużą tortownicę (28 cm) natłuszczamy masłem i
podsypujemy bułką tartą lub kokosem. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę a
następnie stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, dopóki piana nie będzie mocno się
świecić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy aż dokładnie się połączą. Obie
mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy jajecznej. Kiedy
ciasto jest jednolite przelewamy je do tortownicy i pieczemy 15 minut, a następnie
zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Jeśli wbity w środek
biszkoptu patyczek wychodzi suchy, wyłączamy piekarnik i pierwsze 15 minut studzimy go
w otwartym piekarniku a następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego
wystudzenia.

Również dzień wcześniej można przygotować bazę do masy. Odlewamy szklankę mleka i
dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną. Mieszamy, dopóki mąka się nie rozpuści. Żółtka
ubijamy z cukrem na puszystą masę (ok 5 minut) a następnie dodajemy mleko z mąką
oraz wiórki kokosowe i miksujemy ok 3 minut. W tym czasie pozostałe mleko wlewamy do
garnka z grubym dnem i zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy masę
jajeczna i od tej pory cały czas mieszamy masę trzepaczką a gaz pod garnkiem
zmniejszamy do minimum. Chwilkę potrawa nim masa zgęstnieje, ale nie należy się
spieszyć ponieważ masa ma tendencję do przywierania jeśli będziemy ją pospieszac.
Kiedy masa będzie przypominać gęsty budyń gotujemy jeszcze około 30 - 45 sekund, cały
czas energicznie mieszając. W trakcie przygotowywania masy ani na chwilę nie możecie
przerwać mieszania. Jeśli odrobinę przywrze do dna garnka - nie przejmujcie się.

Masę przekładamy do miski i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a na noc
wstawiamy ją do lodówki. Z chwilą, kiedy do lodówki wkładamy masę, wyjmujemy z niej
masło, ponieważ masło do masy musi być bardzo miękkie. Przez noc nabierze
odpowiedniej konsystencji. Bardzo ważne jest, abyście nie zamieniali dobrego masła na
margarynę, ponieważ diametralnie zmieni to smak masy.

Na drugi dzień przygotowujemy mus ananasowy, który zastąpi nam poncz. Dżem razem
w alkoholem umieszczamy w blenderze i miksujemy do chwili powstania delikatnej i
puszystej masy (ok 10 sekund). Jeśli nie macie blendera, po prostu zmieszajcie
energicznie dżem z Malibu. Biszkopt przekrawamy na 3 części i dokańczamy masę.

Masłaro zbijamy mikserem na białą i puszystą masę (ok 5 minut) a następnie stopniowo -
po łyżce dodajemy kokosowy budyń. Na koniec dodajemy Malibu. Jeśli lubicie mocno
alkoholową masę, możecie zwiększyć ilośc trunku. Malibu bardzo odświeża smak masy,
ale jeśli nie posiadacie Malibu, możecie zastąpić go zwykłą wódką. Miksujemy jeszcze
minutkę i dzielimy na 3 części.

Pierwszy blat smarujemy musem ananasowym (łyżką staramy się jak najwięcej musu
wetrzeć w biszkopt), następnie nakładamy masę. Kolejną warstwę przygotowujemy w
ten sam sposób, a trzecią częścią masy pokrywamy wierzch i boki tortu. Pozostałymi
wiórkami obsypujemy tort, i układamy na nim Rafaello. Tort na noc wkładamy do lodówki
aby masa zastgła. Po nocy spędzonej w chłodzie, ta bardzo delikatna masa zastgnie na
tyle, że tort będzie się bardzo dobrze kroił. Tort najlepiej wyjąć z lodówki na ok 30 min
przed konsumpcją aby nabrał temperatury pokojowej.



Smacznego :)



--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

Tort Piňa Colada - kasiaaaa24 04.05.11, 12:23    
Zdjęcia... - kasiaaaa24 04.05.11, 12:25    
Re: Tort Piňa Colada - bene_gesserit 04.05.11, 12:42    
Re: Tort Piňa Colada - kasiaaaa24 04.05.11, 12:54    
Re: Tort Piňa Colada - jswm 04.05.11, 14:50    
Re: Tort Piňa Colada - bene_gesserit 05.05.11, 16:09    
Re: Tort Piňa Colada - magnes6 04.05.11, 17:13    
Re: Tort Piňa Colada - novinka1 04.05.11, 18:38    
Re: Tort Piňa Colada - edyta95 04.05.11, 18:51    
Re: Tort Piňa Colada - cipcipkurka 04.05.11, 20:05    
piękny i aż ślinka leci, a autorka - esskulim 05.05.11, 08:48    
Re: piękny i aż ślinka leci, a autorka - kasiaaaa24 05.05.11, 10:16    
Re: piękny i aż ślinka leci, a autorka - znana.jako.ggigus 05.05.11, 17:21    
Re: piękny i aż ślinka leci, a autorka - ania_m66 05.05.11, 17:31    
kiedy biernik decyduje, a kiedy rodzaj gramatyczy - znana.jako.ggigus 05.05.11, 21:29    
uuups (to tak po naszemu:) - znana.jako.ggigus 05.05.11, 21:30    
Re: uuups (to tak po naszemu:) - brykanty 06.05.11, 22:05    
Re: uuups (to tak po naszemu:) - znana.jako.ggigus 07.05.11, 11:48    
Re: uuups (to tak po naszemu:) - genova51 07.05.11, 15:51    
:) - kasiaaaa24 07.05.11, 20:40    
Kajam się za offtop - brykanty 08.05.11, 13:00    
Re: Kajam się za offtop - kasiaaaa24 08.05.11, 13:58    
Re: Kajam się za offtop - znana.jako.ggigus 08.05.11, 17:36    
Re: piękny i aż ślinka leci, a autorka - paluszki38 08.05.11, 20:38    
wygląda bombastycznie - znana.jako.ggigus 05.05.11, 17:26    
Re: wygląda bombastycznie - reniferek2010 07.05.11, 21:45    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd