FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Kotlety schabowe w sosie piwnym

Ostry sos zrobiony na bazie piwa z dodatkiem ostrej mielonej papryki, koncentratu
pomidorowego i musztardy. Kotlety z sosem piwnym najlepiej smakują z frytkami lub
pieczonymi ziemniakami. Dla mnie rewelacja. Polecam.



4 kotlety wieprzowe

musztarda

150 ml jasnego piwa

250 ml bulionu wołowego (z kostki)

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka ostrej mielonej papryki (sos będzie bardzo ostry)

1 kromka chleba

sól, pieprz


Mięso rozbijamy na cienkie plastry, doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy musztardą.
Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy kotlety z obu stron. Następnie przekładamy
do miski i zalewamy piwem. Odstawiamy.



Sos: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na
patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i czosnek, oprószamy mieloną papryką,
dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze podsmażamy.



Kotlety razem z piwem przekładamy do garnka, dodajemy sos pomidorowy, 250 ml
bulionu wołowego i wszystko razem dusimy pod przykryciem około 20 minut, aż mięso
będzie miękkie. Na koniec dodajemy rozkruszony chleb (bez skórki), aby sos nieco
zgęstniał.



Smacznego!

--
Tasty Blog - Moje kulinarne inspiracje


Kotlety schabowe w sosie piwnym - tastefully7 07.05.11, 13:57    
Re: Kotlety schabowe w sosie piwnym - issys 07.05.11, 14:07    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd