FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Razowe scones z miodem

Zawsze scones wydawały mi się dosyć "podejrzane", w końcu kto robi bułki z proszkiem
do pieczenia? Jednak, gdy naszła mnie chęć na ciepłe bułeczki do śniadania padło na
scones. Wyszły zaskakująco dobre! Mocno razowe, ale nie ciężkie od tej mąki. Poza tym
mięciutkie, pachnące, lekko słodkawe, ale idealnie pasujące do wytrawnych kanapek.
Wspaniałe na weakend'owe śniadanko!


Razowe scones z miodem
przepisz z bloga Dorotki


Składniki na 15 scones:

2 szklanki (300 g) mąki pszennej
1 szklanka (160 g) mąki razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu
20 g masła
1/4 szklanki (60 ml) płynnego miodu
około 1 szklanki (250 ml) mleka

Wymieszać suche składniki. Dodać masło, miód i mleko, szybko wyrobić. Masa powinna być
gładka, może się kleić.
Podsypując mąką razwałkować na grubość 2 cm i wycinać kółka o średnicy około 5,5 cm
(szklanką lub foremką do ciastek o ostrych krawędziach).
Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut (piekłam około 12 minut).


Smacznego!
J.

zamiastczekoladek.blogspot.com/2011/05/zawsze-scones-wydaway-mi-sie-dosyc.html
--
zamiastczekoladek.blogspot.com/ zapraszam :)

Razowe scones z miodem - joone 13.05.11, 22:31    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd