FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Grasica

Poszalalam ostatnio w kuchni z grasica i oto, co powstalo.
Wypłakiwał się kiedyś Bikont Makłowiczowi, że choć przyrządzanie tego typu
podrobów miało w naszej kuchni wielowieczną tradycję, to dziś z tej tradycji
nie zostało niestety nic.
Czas wiec grasice jakos reaktywowac. Grasica to gruczoł wytwarzający hormon
młodości (stąd również jej zastosowanie w luksusowych produktach
kosmetycznych) spotykany u młodych zwierząt mlecznych. Najczęściej spożywa się
grasicę cieląt i jagniąt. Z wyglądu grasica przypomina móżdżek.
Grasicę wbrew pozorom przyrządza się niezwykle prosto, a jej mięso jest
niezwykle delikatne. Należy pamiętać, jak już uda się wam ją zdobyć, że
grasica nie nadaje się do długiego przechowywania (najdłużej 1-2 dni w
lodowce) i należy ją jak najszybciej przerobić. Przed jakąkolwiek obróbką
termiczną, należy ją namoczyć najlepiej przez noc w zimnej wodzie. Następnie
grasicę należy krótko sparzyć w lekko osolonej wodzie. Po sparzeniu łatwiej
będzie nam usunąć błonki i kawałki tłuszczyku, jakimi poprzetykana jest
grasica. Robimy to po prostu palcami albo bardzo delikatnie małym nożykiem. Po
zdjęciu błony zostanie nam gładka, miękka masa o jasnoróżowym apetycznym
kolorze. Z rak oprawiona grasica, mozna przygotowac konkretne danie.

1 grasica lub więcej w zależności od naszych możliwości finansowych i
dostępności na rynku (Moja liczyła sobie nieco ponad 300 g i udało mi się
zrobić z niej przystawkę dla 4 osób)
10-12 zielonych szparagów
garść suszonych smardzów
przyprawy
trochę mąki i masła

Godzinę wcześniej namaczamy smardze. Uwaga, wodę po smardzach zachowujemy do
przygotowania sosu.

Po oprawieniu grasicy dzielimy ją na mniejsze części. Możemy nożem wyciąć
mniejsze eskalopki, a czasami mięso samo rozdziela się na mniejsze płaty.

Szparagi wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i krótko gotujemy. Zaraz po
wyjęciu z wody przepłukujemy je pod zimną wodą, żeby je wystudzić i żeby
warzywa zachowały swój soczysty zielony kolor.

Kawałki grasicy solimy i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Oprószamy mąką
i smażymy na maśle z każdej strony, aż mięso się ładnie przyrumieni. Po
zdjęciu z patelni odkładamy na bok. Najlepiej ułożyć usmażone kawałki na
głębokim talerzu, przykryć innym talerzem i włożyć do lekko rozgrzanego
piekarnika, żeby nie wystygły. (Tak przytowane kawałki grasicy są rewelacyjne
jako przystawka na tostach).

Na patelnię, na której smażyliśmy grasicę, wrzucamy teraz odsączone smardze i
zaraz potem pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Smażymy jakieś 5-8 minut
cały czas mieszając i również odkładamy na bok do rozgrzanego piekarnika.
W końcu ostatni etap: sos. Wodę po smardzach wlewamy na patelnię, podkręcamy
troszeczkę ogień i czekamy, aż woda zacznie odparowywać. Kiedy sos się
zredukuje, zagęszczamy go dodając schłodzone kawałki masła i cały czas
mieszając. Przyprawiamy. Możemy również dodać trochę słodkiej śmietany.
Podajemy natychmiast, polewając kawałki grasicy i warzywa tym sosem.

Smacznego i powodzenia w polowaniu na grasicę! Dajcie znać, gdzie udało się ją
wam kupić.
--
belgia od kuchni

Grasica - miss_coco 17.05.11, 21:30    
Re: Grasica - felinecaline 17.05.11, 22:31    
Re: Grasica - shachar 17.05.11, 23:44    
Re: Grasica - felinecaline 17.05.11, 23:49    
u nas tylko w restauracji, - mhr2 18.05.11, 11:23    
Re: Grasica - thiessa 17.05.11, 23:00    
Re: Grasica - triismegistos 18.05.11, 10:29    
Re: Grasica - adwarp 18.05.11, 10:43    
Re: Grasica - felinecaline 18.05.11, 12:01    
Re: Grasica - adwarp 18.05.11, 18:19    
Re: "Zbytek wielki cielę rżnąć dla animelki" - adwarp 18.05.11, 18:22    
Re: Grasica - nottymoni 18.05.11, 21:36    
Re: Grasica - miss_coco 18.05.11, 22:08    
Warszawiaków informuję... - nobullshit 19.05.11, 01:40    
Re: Warszawiaków informuję... - miss_coco 19.05.11, 09:01    
Re: Warszawiaków informuję... - adwarp 19.05.11, 11:33    
Re: Warszawiaków informuję... - triismegistos 19.05.11, 14:16    
Re: Warszawiaków informuję... - triismegistos 20.05.11, 10:49    
Re: Warszawiaków informuję... - miss_coco 20.05.11, 19:24    
Re: Warszawiaków informuję... - triismegistos 20.05.11, 19:44    
Re: Warszawiaków informuję... - triismegistos 22.05.11, 14:31    
Re: Warszawiaków informuję... - miss_coco 22.05.11, 19:36    
Re: Warszawiaków informuję... - triismegistos 22.05.11, 22:27    
Re: Grasica - 363636r 19.05.11, 14:33    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd