FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Orecchiette domowe

Trochę z nimi walczyłam, żeby wkońcu wyglądały jak należy. Dokształacałam się
na Tou Tube i na arykule w La Cucina Italiana.
Ta forma makaronu pochodzi z Pugli.

cucinissima.wordpress.com/2011/05/18/orecchiette-domowe/
Orecchiette

Porcja dla 4 osób

Składniki

300g semola rimacinata di grano duro (semola z pszenicy durum przemielona
ponownie) lub farina di grano duro (mąka z pszenicy durum)
150ml letniej wody
łyżeczka soli

Przygotowanie

Najpierw należy zagnieść ciasto. Można zrobić to na dwa sposoby.

-Ręcznie
Rozpuść sól w letniej wodzie. Na stolnicy uformuj kopczyk z mąki. Spłaszcz go
od góry. Palcami zrób szeroki dołek w kopczyku. Wlej do powstałego zagłębienia
odrobinę wody z solą i palcami szybko rozmieszaj z mąką. Wlej znowu wodę,
rozmieszaj. I postępuj tak, aż zużyjesz całą wodę. Zagnieć ciasto z całej mąki
(również tej, która pozostała na stolnicy). Wyrabiaj energicznie aż do
uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj
odrobinę mąki, a jeśli zbyt suche – wody.

-Maszynowo
czyli z pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta, lub z pomocą maszyny do
chleba.
Rozpuść sól w letniej wodzie. Wsyp mąkę do miski, w której będzie mieszana,
wlej wodę, wymieszaj ręką lub łyżką mąkę z wodą. Dalej pozwól wykazać się
mikserowi/maszynie.
Jeśli zauważysz, że ciasto jest zbyt lepkie (nie odrywa się od dna miski)
dodaj mąki, jeśli zbyt suche (w misce pozostaje dużo luźnej mąki) dodaj wody.
Ciasto jest gotowe, gdy jest elastyczne i pozostaje w jednym lub dwóch, trzech
dużych kawałkach.

Ciasto połóż pod miską, żeby nie wysychało. Odrywaj po kawałku. Z oderwanego
kawałka ciasta uformuj wałeczek grubości palca wskazującego. Od grubości
wałeczka będzie zależała wielkość orecchiette.
Z wałeczka odkrój nożem stołowym kawałek szerokośći 0,5cm.

Odcięty kawałek delikatnie przytrzymaj kciukiem (w części bliższej pozostałego
wałeczka), przeciągnij nożem, tak żeby rozciągnąć ciasto, zwolnij kciuk i
przeciągnij nożem przez całą szerokość kawałeczka. Ciasto się zwinie i
znajdzie na górnej stronie noża.Odłóż nóż, a kawałek ciasta zostaw na stolnicy
(ciasto nie przyklei się do noża).
Podnieś kawałeczek ciasta. Odwróć na drugą stronę. Ułoż kawałeczek ciasta na
palcu wskazującym dłoni, i kciukiem i palcem wskazującym drugiej dłoni
delikatnie rozwiń ciasto, tak żeby powstała orecchietta.

Gotowe orecchiette układaj na stolnicy lub na talerzu. Możesz gotować je od
razu – wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj 4-5 minut.
Możesz je najpierw wysuszyć – posyp je semolą i susz dobę w temperaturze
pokojowej. Wysuszone zamknij szczelnie, należy je spożyć w ciągu 2 dni.
Wysuszone orechiette gotuje się dwa razy dłużej niż świeże.

--
cucinissima.wordpress.com/

Orecchiette domowe - cucinissima 19.05.11, 12:18    
Re: Orecchiette domowe - lucasa 19.05.11, 12:29    
Re: Orecchiette domowe - cucinissima 19.05.11, 14:13    
Re: Orecchiette domowe - anthonyb 19.05.11, 15:36    
Re: Orecchiette domowe - cucinissima 19.05.11, 15:43    
Re: Orecchiette domowe - znana.jako.ggigus 19.05.11, 12:55    
Re: Orecchiette domowe - cucinissima 19.05.11, 14:17    
Re: Orecchiette domowe - miss_coco 19.05.11, 14:58    
Re: Orecchiette domowe - linn_linn 19.05.11, 15:17    
Re: Orecchiette domowe - pinkink3 19.05.11, 19:19    
Re: Orecchiette domowe - cucinissima 20.05.11, 17:46    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd