FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tiramisu truskawkowo-rabarbarowe

Tiramisu inne niż wszystkie, szybkie i bardzo delikatne

rabarbar jedna laska ok 25dag
truskawki świeże 250 g
syrop truskawkowy 5 łyżek (taki gestszy sok do wody)
cukier 1/2 szklanki
biszkopty podłużne paczka 140g
serek mascarpone 250g
twaróg półtłusty 250 g
cukier waniliowy 2 łyżeczki
truskawki do ozdoby ok 150g
żelatyna 4 łyżeczki (ale mozna dać wiecej)


Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy razem
z syropem do miękkosci. Odstawiamy i dodajemy pokrojone w plasterki truskawki i połowe
cukru. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, gdy napęcznieje mieszamy nad parą a potem
dolewamy do naszej masy, mieszajac dokładnie. Odstawiamy na chwilę do wstygnięcia.

Mieszamy sery ze soba bardzo dokładnie, dodajemy resztę cukru i cukier waniliowy.

Forme np keksowa wykładamy folia spożywcza, tak żeby koncówki wystawały poza formę. Na
dno kładziemy biszkopty, polewamy troche syropem truskawkowym i układamy połowe masy
rabarbarowo-truskawkowej. Na to wykładamy połowe masy serowej. Znowu biszkopty, lekko
polewamy, na to masa i znowu ser. Zawijamy folie i wstawiamy do lodówki na min 1 h ale
lepiej dłuzej. (jak widac na zdjeciu mi po godzinie trohce sie sos masy wylał, wiec lepiej
trzymac dłuzej lub dac troche wiecej zelatyny niz ja a deser na smaku nie straci za to bedzie
sie go łatwiej kroic)

Wyjmujemy z lodówki, delikatnie trzymajac za folię przekładamy na talerz i rownie delikatnie
wyciagamy folie spod naszego tiramisu, tak zeby go nie przewrócic (mi sie to udało wiec i
wam powinno). Truskawki kroimy na połówki i układamy na wierzchu i bokach. Można
posypać czekoladą lub ozdobić listkami melisy

ps. deser zniknał w 5 minut pozarty przez 5 dorosłych osob i jednego maluszka ktory sobie
paluszkiem wygrzebywał serek i mase owocowa zjadajac i mlaskajac przy tym ogromnie.
zdjecie mojego talerza malo apetyczne ale raz ze bylo ciepło i masa mi sie rozjechala przy
krojeniu, dwa za mało zelatyny a wstyd było zabierac talerz jednemu z gosci zeby sobie jego
porcje uwiecznic. Porcji wyszło mi 8 z takiej keksówki.

--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

Tiramisu truskawkowo-rabarbarowe - bernadeta75 16.06.11, 20:53    
Re: Tiramisu truskawkowo-rabarbarowe - mhr2 17.06.11, 10:23    
Re: Tiramisu truskawkowo-rabarbarowe - daxter 25.06.11, 18:50    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd