FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Torcik jagodowy z ajerkoniakiem

Składniki na biszkopt (na prostokątną formę o wym. 28 x 40 cm) :

6 jajek
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią (najlepiej domowej roboty)
12 dag mąki pszennej
7 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny



Składniki masy jagodowej:

500 ml jagód
3 łyżki cukru drobnego kryształu
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny



Składniki masy ajerkoniakowej:

500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
ok. 150 ml ajerkoniaku
ok. 250 ml jagód

dodatkowo:

ok. 75 g zwiórkowanej białej czekolady



Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami
do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej
prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180°C
ok. 35 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta i kroimy wzdłuż na
dwa placki.



Wykonanie masy jagodowej:

Jagody oczyszczamy delikatnie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Miksujemy z
3 łyżkami cukru drobnego kryształu. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec
3 łyżki cukru pudru, a następnie zmiksowane jagody. Żelatynę zalewamy ¼ szklanki
zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy ¹⁄³ szklanki wrzątku i mieszamy do
rozpuszczenia się żelatyny (ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby żelatyna nie
chciała się rozpuścić). Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do masy jagodowej,
stale mieszajac mikserem na zmniejszonych obrotach. Całość wylewamy na jeden z
placków biszkoptowych i przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskając na całej
powierzchni. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy ajerkoniakowej.



Wykonanie masy ajerkoniakowej:

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec 2 łyżki cukru pudru, a następnie
wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak stale mieszając na zmniejszonych obrotach.
Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy ¹⁄³
szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny (ewentualnie delikatnie
podgrzewamy, gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić). Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim
strumyczkiem do masy ajerkoniakowej. Natychmiast wylewamy na schłodzone ciasto,
wyrównujemy powierzchnie i szybciutko posypujemy jagodami, lekko wciskając w masę.
Ponownie umieszczamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy wiórkami z białej
czekolady.



wkuchennymoknie.blox.pl/html


Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - dagmara_65 21.06.11, 09:39    
Re: Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - mhr2 21.06.11, 09:58    
Re: Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - frida_a 21.06.11, 10:26    
Re: Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - kanka9 21.06.11, 12:28    
Re: Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - dagmara_65 21.06.11, 13:46    
Re: Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - kanka9 21.06.11, 15:41    
Re: Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - dagmara_65 21.06.11, 16:13    
Re: Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - kanka9 21.06.11, 16:17    
Re: Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - dagmara_65 21.06.11, 16:42    
Re: Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - jadwiszka 22.06.11, 16:37    
Re: Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - frida_a 23.06.11, 11:28    
Re: Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - novinka1 23.06.11, 11:44    
Re: Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - joko5 23.06.11, 19:04    
Re: Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - joko5 23.06.11, 19:06    
Re: Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - frida_a 23.06.11, 19:51    
Re: Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - mitta 23.06.11, 19:56    
Re: Torcik jagodowy z ajerkoniakiem - edyta95 23.06.11, 20:35    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd