FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Deser jagodowo śmietanowy z mascarpone

Ilość cukru jaką użyłam w swoim przepisie, zależy od tego jak słodkie desery lubicie i i na
jakie owoce traficie. Jest to uniwersalny przepis, w którym jagody możecie zastąpić
truskawkami, morelami, czy innymi, Waszymi ulubionymi owocami. Kiedy już nadejdą
upalne dni (a przynajmniej u mnie od kilku dni słońca jak na lekarstwo) będzie to świetna
alternatywa dla innych, wymagających użycia piekarnika deserów. Polecam :)



Składniki na 5 szklanek:



* 500 ml kremówki (36%)

* pół litra borówek

* 3 - 4 łyżki cukru pudru

* 4 płaskie łyżki mascarpone

* 250 ml kremówki (36 %)

* 1 łyżka cukru pudru



Borówki, ser oraz cukier miksujemy blenderem. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na
sztywno (możecie dodać fix aby szybciej się ubiła i zachowała właściwą konsystencję).
Kiedy śmietana jest już sztywna, dodajemy mus jagodowy i nadal miksujemy, aż składniki
się połączą. Masą napełniamy szklanki i wstawiamy do lodówki.

W tym czasie ubijamy pozostałą śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier. Smietaną
dekorujemy wierzch deseru. Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony (co najmniej 2-3
godziny w lodówce).



--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

Deser jagodowo śmietanowy z mascarpone - kasiaaaa24 29.06.11, 13:57    
Re: Deser jagodowo śmietanowy z mascarpone - dzioucha_z_lasu 05.07.11, 14:26    
Re: Deser jagodowo śmietanowy z mascarpone - bene_gesserit 05.07.11, 15:35    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd