FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Torcik stracciatella z truskawkami

Składniki na biszkopt (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm)) :
¾ szkl. cukru
4 jajka
80 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1-2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżki soku z cytryny



Składniki masy serowej:
2 litry mleka
1 litr śmietany najlepiej wiejskiej
6 jajek
700 - 800 ml śmietany kremówki
150 g cukru
4 - 5 łyżeczek cukru z naturalną wanilią
6 łyżeczek żelatyny
1 tabliczka (100g) czekolady mlecznej wiórkowanej



dodatkowo:
ok. 1200g truskawek
1 tabliczka (100g) czekolady gorzkiej wiórkowanej



Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami
do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej
formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią
warstwę.

Tuż przed wylaniem masy serowej układamy na całej powierzchni truskawki, jedna przy
drugiej odszypułkowaną stroną do spodu.

Aby truskawki lepiej się układały i nie było w końcowym efekcie wolnych przestrzeni,
placek smarujemy cienką warstwą masy serowej (jeszcze przed dodaniem do niej
czekolady i żelatyny).



Wykonanie masy serowej:

Mleko, 1 litr śmietany i jajka miksujemy w garnku, a następnie ogrzewamy na ogniu.
Mieszamy co jakiś czas tak, aby wytrącający się ser nie przywarł do dna garnka.
Zagotowujemy do powstania twarogu i wyraźnego oddzielenia sie serwatki. Zestawiamy
z ognia i pozostawiamy do ostudzenia w garnku. Odcedzamy, najlepiej pozostawiając na
sitku na noc.

Na następny dzień serek miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy oba
cukry, Do serka dajemy porcjami połowę ubitej śmietany, mieszając delikatnie łyżką lub
łopatką. Odwracamy sposób mieszania sładników i tym razem dodajemy porcjami
połączony serek z bitą śmietaną do pozostałej ubitej śmietany, delikatnie mieszając.

Wiórkowaną czekoladę mleczną dodajemy do masy serowej.

Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy ¹⁄³
szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny (ewentualnie delikatnie
podgrzewamy, gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić).

Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do masy serowej, dokładnie mieszamy i
natychmiast wylewamy na truskawki. Rozprowadzamy równomiernie i posypujemy
wiórkowaną gorzką czekoladą. Ozdabiamy połówkami truskawek i listkami melisy.



wkuchennymoknie.blox.pl/2011/06/TORCIK-STRACCIATELLA-Z-TRUSKAWKAMI.html





Torcik stracciatella z truskawkami - dagmara_65 07.07.11, 11:09    
Re: Torcik stracciatella z truskawkami - alinka_li 07.07.11, 14:37    
Re: Torcik stracciatella z truskawkami - dagmara_65 08.07.11, 22:09    
Re: Torcik stracciatella z truskawkami - alinka_li 09.07.11, 12:26    
Re: Torcik stracciatella z truskawkami - daxter 16.07.11, 15:57    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd