FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: Ryby - Stek z halibuta

Jeśli można dodam swojego halibuta (mniejszego/niebieskiego, więc filety są małe i chude). Wątek
słuszny, sama staram się jadać więcej ryb, więc ciągle wypatruję ciekawych przepisów. Przy okazji
witam wszystkich, bo na tym forum, jeśli mnie pamięć nie myli, wpisuję się po praz pierwszy.

Przepis jest prosty, świeża ryba gra w nim główna rolę, sos stanowi dopełnienie. Jako dodatek
proponuję ziemniaczane puree z oliwą grzybową.


Halibut niebieski z sosem tymiankowo-cytrynowym
3-4 porcje

300-400 g filetów z halibuta niebieskiego (lub innej płaskiej ryby - flądry, soli)
sól, do smaku
mąka, do oprószenia
klarowane masło, do smażenia


biały sos z tymiankiem:

1/2 cebuli, drobno posiekanej
1 łyżka masła
1 szklanka bulionu warzywnego
1 szklanka śmietanki 18%
3-4 gałązki tymianku pospolitego lub cytrynowego
liść laurowy
sól i świeżo mielony biały pieprz, do smaku
5 łyżek zimnego masła, posiekanego
1 łyżeczka soku cytrynowego
opcjonalnie: 1/4 łyżeczki świeżych listków tymianku, do dekoracji



Zacznij od przygotowania sosu.

Na patelni, na niedużym ogniu, rozgrzej łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę. Dolej bulion,
śmietankę, dodaj gałazki tymianku i liść laurowy. Zagotuj. Gotuj na średnim ogniu, aż objętość
sosu zmniejszy się o połowę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Zdejmij z ognia i przecedź przez gęste
sitko. Cebulę i przyprawy wyrzuć. Do sosu dodaj zimne masło, w małych kawałkach, i wymieszaj
dobrze rózgą, aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Zakwaś łyżeczką soku cytrynowego. Podawaj
natychmiast. Przed podaniem możesz posypać sos świeżymi listkami tymianku.

***

Filety osusz, posól do smaku i delikatnie oprósz mąką.

Na patelni rozgrzej wystarczającą ilość klarowanego masła, by, rozpuszczone, utworzyło 2-3 mm
warstwę. Smaż filety na dużym ogniu, krótko, z obu stron (ok. 1 minuty na jednej i 30 sekund po
przewróceniu na drugą stronę). Ryba powinna być ładnie przyzłocona.

Po zdjęciu z patelni odłóż na kratkę (bez ręcznika papierowego). Podawaj z ciepłym sosem.


--
Tędy proszę do magazynu

Ryby - Stek z halibuta - pookcook 08.07.11, 18:13    
Re: Ryby - Stek z halibuta - tarte_aux_oignons 08.07.11, 19:21    
Re: Ryby - Stek z halibuta - pookcook 11.07.11, 01:42    
Re: Ryby - Stek z halibuta - tralalumpek 11.07.11, 14:00    
Re: Ryby - Stek z halibuta - pookcook 12.07.11, 14:58    
Re: Ryby - Stek z halibuta - tralalumpek 12.07.11, 16:35    
Re: Ryby - Stek z halibuta - matylda1001 28.07.11, 23:04    
Re: Ryby - Stek z halibuta - pookcook 29.07.11, 01:05    
Re: Ryby - Stek z halibuta - ladyjm 11.07.11, 21:03    
Dorada - pookcook 15.07.11, 01:05    
Re: Dorada - bernadeta75 16.07.11, 22:45    
Re: Ryby - Stek z halibuta - a74-7 16.07.11, 15:56    
Re: Ryby - Stek z halibuta - pookcook 21.07.11, 23:14    
Re: Ryby - Stek z halibuta - tralalumpek 22.07.11, 21:16    
Re: Ryby - Domowe nuggetsy z dorsza - bernadeta75 16.07.11, 22:49    
ryba z makaronem - tralalumpek 17.07.11, 11:38    
Re: ryba z makaronem - pookcook 21.07.11, 23:09    
Re: Ryby - Stek z halibuta - a74-7 17.07.11, 15:54    
Sum - pookcook 21.07.11, 23:26    
Re: Ryby - Stek z halibuta - staua 22.07.11, 17:23    
Re: Ryby - Stek z halibuta - pookcook 26.07.11, 02:13    
Re: Ryby - Stek z halibuta - dorota.be 26.07.11, 16:40    
Re: Ryby - Stek z halibuta - pookcook 29.07.11, 01:02    
Re: Ryby - Stek z halibuta - tralalumpek 27.07.11, 13:41    
Re: Ryby - Stek z halibuta - staua 28.07.11, 21:21    
Re: Ryby - Stek z halibuta - pookcook 29.07.11, 01:07    
Re: Ryby - Stek z halibuta - staua 03.08.11, 21:55    
Zupa rybna z klopsikami - pookcook 26.07.11, 02:16    
Pstrąg w bakłażanie - pookcook 03.08.11, 21:48    
Re: Pstrąg w bakłażanie - mhr2 27.01.12, 11:54    
Re: Zupa rybna z klopsikami - srebrnalyzka 05.08.11, 12:53    
Re: Zupa rybna z klopsikami - pookcook 05.08.11, 14:40    
Re: Zupa rybna z klopsikami - tralalumpek 06.08.11, 22:47    
Re: Ryby - Pieczona makrela w sosie - bernadeta75 04.08.11, 23:22    
Re: Ryby - Pieczona makrela w sosie - pookcook 05.08.11, 10:53    
Makrela pieczona - pookcook 06.08.11, 20:32    
Re: Makrela pieczona - staua 07.08.11, 03:36    
Re: Makrela pieczona - dorota.be 07.08.11, 10:59    
Re: Makrela pieczona - pookcook 07.08.11, 11:23    
Re: Makrela pieczona - bernadeta75 07.08.11, 15:37    
[...] - tralalumpek 07.08.11, 13:48    
[...] - pookcook 07.08.11, 14:49    
zupa jak marzenie - pinkink3 09.08.11, 05:29    
W końcu..... - pookcook 09.08.11, 14:36    
Re: Ryby - Stek z halibuta - bernadeta75 10.08.11, 10:00    
Re: Ryby - rybne curry - inaa1 11.08.11, 16:29    
Re: Ryby - Stek z halibuta - alinka_li 12.08.11, 15:06    
Dorsz na sposób meksykański - pookcook 25.08.11, 23:19    
Re: Dorsz na sposób meksykański - bernadeta75 26.08.11, 19:47    
Re: Dorsz na sposób meksykański - mhr2 28.08.11, 11:49    
Okoń - pookcook 22.09.11, 22:55    
Dorsz - anthonyb 25.09.11, 16:56    
Re: Dorsz - pookcook 25.09.11, 19:45    
Re: Dorsz - anthonyb 26.09.11, 17:32    
Re: Dorsz - pookcook 07.12.11, 11:58    
Ryż z warzywami i rybą - upl 26.09.11, 13:13    
Makrela po „nicejsku” - pookcook 05.12.11, 00:00    
Re: Makrela po „nicejsku” - pinkink3 05.12.11, 18:56    
Re: Makrela po „nicejsku” - pookcook 07.12.11, 11:53    
Re: Ryby - Stek z halibuta - a74-7 05.12.11, 19:32    
Re: Ryby - Stek z halibuta - pookcook 07.12.11, 11:55    
Re: Ryby - Stek z halibuta - ladyjm 07.12.11, 09:10    
Stek z halibuta z cykoria i pomaranczowym maslem - miss_coco 07.12.11, 16:28    
pomarancza z ryba - pinkink3 08.12.11, 19:04    
Re: Stek z halibuta z cykoria i pomaranczowym mas - pookcook 09.12.11, 14:25    
Re: Ryby - Okoń morski pod pomidorowa salsa - bernadeta75 12.12.11, 21:55    
Re: Ryby - Okoń morski pod pomidorowa salsa - pinkink3 13.12.11, 04:50    
Re: Ryby - Okoń morski pod pomidorowa salsa - miss_coco 13.12.11, 10:55    
Re: Ryby - Okoń morski pod pomidorowa salsa - mhr2 27.01.12, 11:56    
Re: Ryby - Stek z halibuta - bee_cn 16.12.11, 00:55    
Kolejna dorada - pookcook 17.12.11, 01:04    
Re: Ryby - Stek z halibuta - vandikia 27.01.12, 10:33    
marynowany losos - anthonyb 27.01.12, 18:11    
Re: marynowany losos - pinkink3 27.01.12, 18:38    
ceviche - pinkink3 27.01.12, 18:44    
Re: ceviche - anthonyb 27.01.12, 19:48    
Re: marynowany losos - pookcook 28.01.12, 01:52    
Re: marynowany losos - anthonyb 28.01.12, 08:52    
Kontynuując temat rybny.... - pookcook 16.04.12, 00:08    
Labraks - pookcook 25.04.12, 01:39    
Pstrąg i warzywa - pookcook 09.05.12, 00:16    
Tatar z tuńczyka i łososia - pookcook 21.05.12, 01:18    
Rybne raviloli - pookcook 24.05.12, 00:16    
Re: Rybne raviloli - krysia2000 25.05.12, 15:31    
Dorada " w szalonej " wodzie - anthonyb 01.06.12, 14:09    
Re: Dorada " w szalonej " wodzie - mhr2 02.06.12, 10:49    
Re: Dorada " w szalonej " wodzie - minor_swing 19.06.12, 13:39    
Re: Dorada " w szalonej " wodzie - pookcook 26.06.12, 01:46    
Mus z wędzonego halibuta - pookcook 26.06.12, 01:49    
Kolejny labraks - pookcook 07.07.12, 02:04    
Kotlety z lina i kurek - pookcook 24.08.12, 15:17    
Re: Kotlety z lina i kurek - mhr2 02.09.12, 10:32    
Łosoś Sauvignon Blanc - pookcook 30.09.12, 20:14    
Re: Łosoś Sauvignon Blanc - kaskahh 30.09.12, 20:34    
Roladki z pstrąga - pookcook 18.02.13, 02:11    
Re: Roladki z pstrąga - mhr2 19.02.13, 13:30    
Re: Roladki z pstrąga - pookcook 20.02.13, 23:57    
Burgery rybne - pookcook 21.02.13, 00:02    
Re: Ryby - śledź bałtycki swieży/solony - ines1977 22.02.13, 09:46    
Re: Ryby - śledź bałtycki swieży/solony - kuchniazone 22.02.13, 11:16    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd