FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami

Składniki na biszkopt (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm):
¾ szkl. cukru
4 jajka
80 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny



Składniki kremu śmietankowo - owocowego:
300 - 400g malin
3 łyżki cukru kryształu
500ml śmietany kremówki
500ml jogurtu naturalnego
6 -7 łyżek cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny + ok.¼ szkl. wody zimnej + ok. ¹⁄³ szkl. wrzątku
ok. 500g porzeczek czerwonych



Składniki kremu śmietankowo - bezowego:
500ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
3 łyżeczki żelatyny + trochę zimnej wody + ok.¼ szkl. wrzątku
ok. 100g bezików ( białych i różowych)



Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami
do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej
formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią
warstwę.





Wykonanie kremu śmietankowo - owocowego:



Owoce oczyszczamy, płuczemy i odstawiamy do osiąkniecia z wody. Maliny przecieramy
przez sitko, dodajemy cukier, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę
kremówkę ubijamy na sztywno.



Jogurt ubijamy( nie ubije sie tak jak śmietana), dodajemy pod koniec cukier puder i
cienkim strumieniem wlewamy przestudzony sok malinowy. Mieszamy do uzyskania
jednolitej masy( nie za długo, aby nie doprowadzić do rozwarstwienia się składników) i
dodajemy porcjami do ubitej śmietany, mieszając delikatnie łyżką.



Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy we
wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Jeszcze ciepłą, stale mieszając ( najlepiej
ręcznie, łyżką), wlewamy cieniutkim strumieniem do masy śmietankowo-owocowej.



Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitego kremu, dodajemy porzeczki (ok.¹⁄³ ilości
odkładamy), jescze raz delikatnie mieszamy i szbciutko (aby krem nam zbytnio nie
zgęstniał) wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni
biszkoptu. Posypujemy pozostałymi porzeczkami (odkładamy troszeczkę do ozdobienia).
Porzeczki powinny lekko zanurzyć się w kremie. Ciasto wkładamy do lodówki na czas
wykonania kremu śmietankowo - bezowego.





Wykonanie kremu śmietankowo - bezowego:

Bezy rozkruszamy na drobne cząstki. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
cukier puder, cukier z naturalną wanilią, jeszcze przez chwilkę ubijamy i wlewamy cienkim
strumieniem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Mieszamy robotem na zwolnionych
obrotach lub ręcznie, łyżką.



Natychmiast wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni.
Wkładamy do lodówki. Gdy krem stężeje posypujemy pokruszonymi bezami i ozdabiamy
porzeczkami. Ponownie wkładamy do lodówki.



wkuchennymoknie.blox.pl/2011/07/TORCIK-SMIETANKOWO-MALINOWY-Z-PORZECZKAMI.html

Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami - dagmara_65 10.07.11, 10:37    
Re: Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami - srebrnalyzka 10.07.11, 14:20    
Re: Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami - ladyjm 11.07.11, 21:04    
Re: Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami - parole_parole 19.07.11, 15:54    
Re: Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami - mhr2 20.07.11, 11:19    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd