FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tagliatelle con ragu' bolognese

czyli klasyczny sos mięsny rodem z Bolonii/
Przepis pochodzi z książki La cucina regionale Italiano. Emilia ? Romagna

100 g surowego boczku
150 g mielonej cielęciny
150 g mielonej wołowiny
1 cebula
1 marchewka
1 seler naciowy
50 g masła
2 łyżki oleju / oliwy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
200 ml mleka
200 ml mięsnego wywaru
100 ml dobrego czerwonego wina
Parmezan
Sól
Pieprz

Boczek pokroić a następnie zmielić. Połączyć z mięsem.

Przygotować tzw. soffritto: oczyścić warzywa, pokroić bardzo drobno lub zmielić.
W garnku rozpuścić masło, wlać olej /oliwę (dzięki niemu masło nie będzie się przypalać).
Do garnka wrzucić warzywa i smażyć przez chwilę na sporym ogniu. Posolić i dodać mięso
z boczkiem. Dokładnie zrumienić. Wlać wino i wrzący wywar, dodać koncentrat, dokładnie
wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dusić na niewielkim ogniu przez około 50 minut.
Wlać wrzące mleko i gotować kolejne 10 minut.

Wymieszać z makaronem, posypać serem.
--
miszmasz-marghe.blogspot.com/
i
malutki-kuchcik.blogspot.com/

Tagliatelle con ragu' bolognese - marghe_72 14.07.11, 20:09    
Re: Tagliatelle con ragu' bolognese - pookcook 15.07.11, 01:12    
Re: Tagliatelle con ragu' bolognese - lashqueen 15.07.11, 07:14    
Re: Tagliatelle con ragu' bolognese - marghe_72 15.07.11, 12:53    
tu - jacek1f 15.07.11, 13:20    
Re: tu - marghe_72 15.07.11, 13:34    
Re: Tagliatelle con ragu' bolognese - shachar 17.07.11, 20:04    
Re: Tagliatelle con ragu' bolognese - marghe_72 18.07.11, 00:50    
Re: Tagliatelle con ragu' bolognese - linn_linn 17.07.11, 21:39    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd