FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Muffiny bananowo - jagodowe

juz kiedys tu goscily, ale watek sie zarchiwizowal.

Wykopuje wiec z czelusci internetu, bo warto :) Prosze nie zrazajcie sie ilosciami w
gramach - jest to tlumaczenie z amerykanskiego przepisu, w ktorym uzywano "cups"

Muffiny sa naprawde smaczne i zawsze sie udaja :) Polecam!

Skladniki na 12 duzych muffinow:

1 jajko
1 banan, rozgnieciony
250 ml maslanki
1 lyzka oliwy lub oleju
1 szklanka jagod lub borowki amerykanskiej
90g maki zwyklej (3/4 cup)
90g maki pelnopszennej (?) whole-wheat, wholemeal (3/4 cup)
150g cukru (3/4 cup)
70g platkow owsianych (3/4 cup)
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
garsc potluczonych orzechow wloskich

Sposob wykonania:

Nagrzac piekarnik do 200C (180C z termoobiegiem). Wylozyc forme koszulkami
muffinkowymi.
W sporej misce wymieszac wszystkie SUCHE skladniki. Dodac do nich jagody i
orzechy i ostroznie pomieszac.
W drugiej miseczce polaczyc wszystkie PLYNNE skladniki i dodac je do suchych.
Wymieszac tylko tyle, aby wszystko sie zmoczylo :) NIE MIESZAC ZA DLUGO!
Przelozyc ciasto do foremek. Piec 15-18 minut lub az patyczek wlozony w srodek
muffina bedzie wychodzil czysty.

Muffiny bananowo - jagodowe - rozyczko 17.07.11, 19:13    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd