FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Placek cebulowy
   zielenina_blog   03.08.11, 20:46 zarchiwizowany
Drożdżowy, lekko razowy, polecam! :)
Na 4-6 porcji:
Ciasto:
125 g mąki pszennej razowej
225 g mąki pszennej białej
1/2 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
15 g drożdży
75-100 ml letniej wody
Wierzch:
4 duże cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
strąk grillowanej, marynowanej papryki
oliwki
100g żółtego sera, startego na grubej tarce (pamiętamy o podpuszczce)
W 75 ml letniej wody rozpuszczamy drożdże. Mąki mieszamy ze sobą i solą, dodajemy
wodę z drożdżami i oliwę, wyrabiamy elastyczne ciasto w razie potrzeby dolewając
pozostałą wodę. Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Cebule obieramy, kroimy na półplasterki, smażymy na rozgrzanym oleju aż się
skarmelizują, ok. 30 minut, często mieszając. Przeciskamy czosnek przez praskę i
dokładnie mieszamy z cebulą. Paprykę kroimy w paski, oliwki (kilkanaście) odsączamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Płaską blachę wykładamy papierem lub matą
silikonową. Ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy na wymiary ok. 30x40 cm, dość cienko,
zawijamy do środka brzegi. Wykładamy na nie cebulę, rozkładamy równomiernie, aby
pokryła całe ciasto za wyjątkiem brzegów. Na wierzch kładziemy oliwki i paprykę,
posypujemy całość serem. Zapiekamy ok. kwadransa. Jemy na ciepło lub zimno, polecam!
--
zielenina.blogspot.com/

  fajny, taka pizza cebulowa
   znana.jako.ggigus   03.08.11, 21:18 zarchiwizowany
i czosnkowa.
Mam pytanie: co to zanczy pamietamy o podpuszcze? Kupujemy tylko z mikrobilogiczna?
I ja uwazam, ze przeciskanie czosnku zmienia negatywnie jego smak, polecam
drobno pokroic. Najlepiej zrobic pol pizzy tak i pol inaczej i wybrac.
Ale przepis swietny i wyprobuje, bo masz b. dobre przepisy!
--
’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
your lover - Jarvis Cocker.

  Re: fajny, taka pizza cebulowa
   zielenina_blog   03.08.11, 21:45 zarchiwizowany
tak tak, oczywiście chodziło o to, aby ser był z podpuszczką mikrobiologiczną, nie uzupełniłam
po przeklejeniu przepisu z bloga. Oczywiście, są różne metody preparowania czosnku, ja
wolę przeciśnięty, bo nie ma aż tak intensywnego smaku. Cieszę się, że podobają Ci się
moje przepisy, po więcej zapraszam na bloga :)
--
zielenina.blogspot.com/

  Re: fajny, taka pizza cebulowa
   reniam_123   04.08.11, 20:16 zarchiwizowany
Moje pierwsze skojarzenie takie jak Giggus o, jaka fajna cebulowa pizza :)
Zrobię na pewno.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd