FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Biszkopt tiramisu

Banalnie prosty do wykonania, a jednocześnie pyszny w smaku. Przepis wzięty od
dorotus
(mojewypieki.blox.pl/2009/10/Tort-tiramisu.html)
Przekopiuję, żeby tradycji stało się zadość:

Składniki na biszkopt:

4 jajka
130 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
33 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal
ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to
robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy
niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w
temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego
patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w
formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.


Do nasączenia blatów:

160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej) - ja proponuję więcej, szklankę, wg
mnie ciasto było zbyt suche.
80 ml likieru kawowego (zamiast dodałam odrobinę Baileys'a)

Wymieszać.

Składniki na masę:

750 g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki
100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek
mascarpone i wymieszać (ja wymieszałam krótko mikserem).

Ponadto:

100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach

Wykonanie tortu:

Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i
likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków
czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą
z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą.
Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.

Smacznego :)







Biszkopt tiramisu - novinka1 21.08.11, 19:20    
Re: Biszkopt tiramisu - nabuchodonozora 21.08.11, 21:29    
Re: Biszkopt tiramisu - novinka1 21.08.11, 22:00    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd