FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Bitki w śmietanowo-winnym sosie z grzybów leśnych
   bernadeta75   22.08.11, 22:32 zarchiwizowany
W moich szafkach ze skarbami nadal mam zapasy ususzonych zeszłorocznych grzybów. A
ze niedługo będzie pora na nową dostawę więc trzeba było coś z porcją grzybów zrobić.
A co może być pyszniejszego niż aromatyczny śmietanowy sos grzybowy i pływające w
nim kruche mięso.

4 kotlety wieprzowe
1,5-2 szklanki pogrzybków świeżych lub suszonych
2 cebule
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
500ml bulionu drobiowego lub warzywnego
sól, pieprz świeżo mielony
2 szt ziela angielskiego
liść laurowy
koperek
tymianek świeży
1 łyzka mąki
1/3 kostki masła plus 2 łyżki
śmietana do sosów 18%

Kotlety rozbić, obsypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyzki
masła i smażyć kotlety z każdej strony po 2-3 minuty, do momentu, aż się delikatnie
zarumienią. Cebule pokroić w drobną kostkę. Grzyby umyć, odcedzić, duże kawałki pokroić
na mniejszą kostkę. W przypadku suszonych namoczyć przez 15 minut, podgotować
przez 5, odcedzić ale wywar zostawić.
Na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać grzyby,
doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 5 minut, na wolnym ogniu. Podlać winem,
dusić razem do momentu odparowania wina, po czym podlać bulionem (można
dodatkowo podlać częścią wywaru z gotowania grzybów), dodać ziele angielskie, liść
laurowy, kilka gałązek tymianku. Dodać podmażone kotlety i dusić razem ok 15 minut, aż
mięso i grzyby będą miękkie. Na koniec dodać wg uznania śmietanę, posiekany koperek,
wymieszac razem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Podałam ze szpinakowym tagiatelle.

--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

  Re: Bitki w śmietanowo-winnym sosie z grzybów leś
   tralalumpek   22.08.11, 22:35 zarchiwizowany
zastanawiam sie czytajac twoje wpisy czy ty je sam przygotowujesz czy zrzybasz z
czegos
zapodac przepis na swieze czy suszone grzyby, jak widac tu wszystko jedno, uwazam za
obaraze dla tych ktrorzy nie potykaja sie o kuchnie

  Re: Bitki w śmietanowo-winnym sosie z grzybów leś
   dumb.waitress   23.08.11, 21:48 zarchiwizowany
Kobieto, przeczytaj czasem swoje wpisy, zanim je wyślesz, bo są obrazą, przepraszam -
obaraza, dla czytelników tego forum.

  Re: Bitki w śmietanowo-winnym sosie z grzybów leś
   dumb.waitress   23.08.11, 23:56 zarchiwizowany
Bernadeto, przepraszam, że niechcący przyczyniłam się do zaśmiecenia Twojego wątku tą
żenującą dyskusją...
Twój przepis na mięso z grzybami może służyć za inspirację dla różnych dań, chociaż w
nim samym sporo bym zmieniła. Dla osób, które chciałyby trzymać się przepisu może być
mylący (np. 2 szklanki szuszonych grzybów na 4 sztuki mięsa?). No i ogólnie: grzyby
suszone a świeże to dwie różne bajki.


  [...]
   tralalumpek   24.08.11, 07:36 zarchiwizowany
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

  Re: Bitki w śmietanowo-winnym sosie z grzybów leś
   default   24.08.11, 10:23 zarchiwizowany
Ten przepis byłby w miarę OK, ale tylko w odniesieniu do grzybów świeżych. Do
suszonych nijak nie da się zastosować - ani ta ilość (2 szklanki suszonych grzybów ??? -
tyle to na wagon uszek wigilijnych się zużywa), ani sposób obróbki (namoczyć i
smażyć ?), ani czas przygotowania (po 15 minutach suszone grzyby mają konsystencję
żylastej podeszwy).

  napewno pomylilas z mielonymi,bo normalne ok,
   mhr2   24.08.11, 15:55 zarchiwizowany
default napisała:

2 szklanki suszonych grzy
> bów ??? -
> tyle to na wagon uszek wigilijnych się zużywa), ani sposób obróbki (namoczyć i
> smażyć ?), ani czas przygotowania (po 15 minutach suszone grzyby mają konsysten
> cję
> żylastej podeszwy).


  Re: Bitki w śmietanowo-winnym sosie z grzybów leś
   bernadeta75   24.08.11, 17:25 zarchiwizowany
napisałam 1,5 do 2 szklanek bo taką objetowosc mialy moje grzyby, i to wcale nie bylo
tak duzo jak na 4 kotlety. mialam malo nóżek za to duzo kapeluszy i to sporych, poza tym
grzyby to nie sól zeby wypełnic szczelnie szklanke. równie dobrze mogłam napisac 2
pelne garście.

ze za krotko i beda jak podeszwy? moje nie były.. napisałam około 15 do chwili az bede
miekkie. jesli ktos woli niech gotuje dłuzej. moje po wymoczeniu pokroiłam na mniejsze i
naprawde te 20 minut gotowania, duszenia pod przykryciem na wolnym ogniu
wystarczylo ze były dla nas ok. ja nei lubie rozgotowanej grzybowej breji.

te potrawe robilam juz kilka razy, zarowno z suszonych jak i świeżych grzybów, robi sie ja
podobnie tyle ze ze świezymi szybciej. jakbym nie wiedziała o czym pisze to bym tego nie
napisała.

co do bardzo merytorycznych postow tralalumpka sie nei wypowiem bo jeszcze tak nisko
nie upadłam. jakze ubogie byloby to forum bez tych komentarzy.

--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

  Re: Bitki w śmietanowo-winnym sosie z grzybów leś
   mhr2   24.08.11, 18:10 zarchiwizowany
bernadeta75

jak ktos nie zna,nie wie ile to jest to jego problem,
w koncu nie musze zawsze pisac pieprz,sol bo to znane,

  [...]
   tralalumpek   24.08.11, 18:57 zarchiwizowany
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

  Re: Bitki w śmietanowo-winnym sosie z grzybów leś
   mhr2   25.08.11, 18:26 zarchiwizowany
ten makaron i tak wyglada wspaniale,

Okazje

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatnościMapa serwisu Poleć stronę znajomym  |   Zgłoś problem lub błąd