FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Leczo



Składniki:
1400 g cukinii (najlepsza zielona w paski)
ok. 1500 g papryki kolorowej
300g cebuli
500g kiełbasy zwyczajnej
½ szklanki oleju
ok. 600 g pomidorów
2 - 3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku



Wykonanie:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidory myjemy,
kroimy na mniejsze kawałki, rozgotowujemy i przecieramy. W rondlu lub garnku z grubym
dnem wlewamy olej (trochę zostawiamy do cukinii) i rozgrzewamy. Cebulę kroimy w dość
grubą kostkę, wrzucamy na olej i podduszamy do zeszklenia, mieszając od czasu do
czasu. Dajemy paprykę i dalej dusimy pod pokrywką do miękkości, pamiętając o mieszaniu
co jakiś czas.

Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podduszamy w
oddzielnym rondelku na pozostałym oleju, mieszamy. Gdy zmięknie wlewamy przecier
pomidorowy i dalej podduszamy.

Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Dajemy do papryki z cebulą i w dalszym
ciągu dusimy pod pokrywką ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wsiewamy za pomocą
sitka mąkę, stale mieszając. Gdy mąka zeszkli się, wlewamy przecier z cukinią i mieszając
od czasu do czasu gotujemy jeszcze ok. 8 minut. Pod koniec gotowania dajemy 1 -2 łyżki
majeranku, sól, cukier, pieprz do smaku.


wkuchennymoknie.blox.pl/2011/09/LECZO.html

Leczo - dagmara_65 14.09.11, 17:09    
Re: Leczo - kocila 14.09.11, 17:49    
Re: Leczo - issys 14.09.11, 20:32    
Re: Leczo - atiwoj2 25.09.11, 21:19    
Re: Leczo - bobralus 25.09.11, 22:53    
Re: Leczo - matylda1001 26.09.11, 20:26    
Re: Leczo - bernadeta75 26.09.11, 21:56    
Re: Leczo - marbor1 26.09.11, 23:21    
Re: Leczo - qubraq 01.10.11, 11:58    
Re: Leczo - malami34 01.10.11, 17:00    
Re: Leczo - coralin 02.10.11, 10:15    
Re: Leczo - default 05.10.11, 14:43    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd