FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Slodkie wypieki z wytrawnym farszem
   anthonyb   20.09.11, 15:58 zarchiwizowany
Slodkie wypieki drozdzowe czy tez kruche, kojarza nam sie prawie zawsze ze slodkim
nadzieniem. Nie zawsze tak jednak jest. Mnie takie wypieki slodko- slone smakowo
zaskoczyly i zarazem bardzo posmakowaly.
Tu gdzie mieszkam (okolice Neapolu) wypieki tego typu sa bardzo popularne i ogolnie
lubiane.
Polecam sprobowac :-)

Torta a pizzico, czyli drozdzowo ziemniaczane buchty z wytrawnym nadzieniem z ricotty i
wedlin

porcja na tortownice o srednicy ok. 30 cm.
600 g maki
25 g swiezych drozdzy
50 g mleka
3 jajka + 1 do posmarowania buleczek
1 wiekszy ziemniak, ugotowany i roztarty na pure?
160 g masla
20 g cukru
100 g drobno startego parmezanu lub pecorino
200 g delikatnego, smietankowego zoltego sera
200 g wedlin (szynka gotowana, salame napoletano itp.)
sol
Wykonanie:
Drozdze rozpuscic w cieplym mleku. Dodac 50 g maki i zrobic zaczyn. Przykryc i odstawic w
cieple miejsce, az podwoi objetosc (na okolo 1 godzine).
W miedzyczasie pokroic sery i wedliny w niewielka kostke.
W misce umiescic make, dodac jajka, miekkie maslo, cukier, drobno starty parmezan,
pure? z ziemniaka i okolo pol lyzeczki soli. Zagniesc i dobrze wyrobic ciasto.
Nastepnie dodajemy wyrosniety rozczyn, pokrojone w kostke sery i wedliny. Wyrabiamy
calosc dosc dlugo tak aby ciasto bylo elastyczne a wedliny i sery rownomiernie
wymieszane.
Odrywamy porcje ciasta, okolo 100 gramowe. Formujemy je w kulki i ukladamy obok
siebie w wysokiej, okraglej formie wysmarowanej maslem lub wylozonej papierem do
pieczenia.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia na pol godziny.
Smarujemy buleczki rozmaconym jajkiem.
Pieczemy we wczesniej nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160 °C przez okolo 30
minut.


--
kuchnia pod wulkanem


  Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem
   znana.jako.ggigus   20.09.11, 17:02 zarchiwizowany
fajnie wyglada, musze wyprobowac
--
’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
your lover - Jarvis Cocker.

  Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem
   pinkink3   21.09.11, 04:23 zarchiwizowany

Bardzo do mnie takie slodko wytrawne drozdzowki przemawiaja.
W moim domu rodzinnym jadalo sie slodka bule drozdzowa [z rodzynkami] ,
posmarowana maslem i na to szynka.
Oczywiscie , nie na codzien, ale w okolicach swiat, kiedy byla i szynka i wypieki;))

Jak zwykle pokazujesz cos ciekawego, Anthony. Zawsze czytam i ogladam z
przyjemnoscia.
Pozdrawiam.

  Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem
   mhr2   21.09.11, 09:11 zarchiwizowany
jako dziecko uwielbialam bulke mleczna ze sledziem,

  Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem
   anthonyb   21.09.11, 09:57 zarchiwizowany
mhr ja z checia zjadlabym porzadnego sledzika takiego, ktorego mozna kupic w calosci z
ikra, w smietanie. Wieki cale nie jadlam.

Dzieki pinkink:-)
--
kuchnia pod wulkanem


  Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem
   anthonyb   21.09.11, 09:53 zarchiwizowany
Dziekuje gigus. Ja tylko upieklam w troche za szerokiej formie (35 cm). Buleczki powinny
lezec troche blizej siebie.
--
kuchnia pod wulkanem


  Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem
   anthonyb   21.09.11, 09:47 zarchiwizowany
oj bardzo przepraszam za pomylke. Oczywiscie ricotty w tym wypieku nie ma :-)
Bedzie w nastepnym wypieku i stad wziela sie pomylka. Przepraszam.
--
kuchnia pod wulkanem


  rustico napoletano
   anthonyb   21.09.11, 13:54 zarchiwizowany
... czyli slodkie polkruche ciasto z wytrawnym nadzieniem z ricotty i wedlin.
Rustico napoletano kupuje sie w cukierniach. Wystawione jest w ladach chlodniczych
obok innych ciasteczek. Wypiekane jest w malych, jednoporcjowych, owalnych foremkach.
Jak do babeczek.
Jest prawie obowiazkowa pozycja wsrod propozycji na neapolitanskim bufecie, ulozony
wsrod przystawek i buleczek. Robie to ciasto na przyjecia z bufetem. Przygotowuje je
jednak w wiekszej formie i kroje pozniej na male kwadraciki. Obiecuje, ze nastepnym
razem pokaze jak wyglada w wersji jednoporcjowej.

1. Przygotowanie ciasta polkruchego
500 g maki pszennej
250 g cukru
3 jajka + 1 zoltko + 1 jajko do posmarowania ciasta
150 g masla lub smalcu
sok z 1 cytryny
16 g proszku do pieczenia
Z podanych skladnikow zagniatamy ciasto i formujemy je w kule. Owijamy dokladnie folia i
wkladamy do lodowki do schlodzenia. Jesli chcemy mozemy je przygotowac dzien
wczesniej.

2. Nadzienie
250 g salame napoletano lub innego tego typu
250 g gotowanej szynki
250 g sera emmental lub innego zoltego
500 g ricotty
5 jajek
100 g drobno startego pecorino lub parmezanu
plaska lyzeczka pieprzu
Ser i wedliny kroimy w niewielka kosteczke.
W misce mikserem ubijamy jajka, dodajemy ricotte, starty drobno ser pecorino lub
parmezan i pieprz.
Dodajemy do masy pokrojone wedliny i ser i dokladnie mieszamy.
Forme, w ktorej bedziemy piekli ciasto, wykladamy papierem do pieczenia lub smarujemy
maslem i wysypujemy maka.
Ciasto polkruche dzielimy na 2 czesci. Jedna czesc ciasta walkujemy i wykladamy nim dno i
boki formy.
Na ciasto wykladamy nadzienie.
Rozwalkowujemy pozostale ciasto i przykrywamy nim nadzienie.
Ja z resztek ciasta ulozylam wzorek, ale to tylko kwestia mojej fantazji :-)
Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim placek.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku (z termoobiegiem) okolo 45 minut w temperaturze 160°
C.
Po upieczeniu przestudzamy i wyciagamy w formy do calkowitego ostudzenia.
Przed podaniem kroimy na porcje.

Uzywam formy 30 cm x 22 cm.
Bardzo mi przykro, ze nie mam zdjecia z przekroju.
Zapraszam do wyprobowania, bo jak dla mnie to jest numer 1 z wypiekow tego typu.

--
kuchnia pod wulkanem


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd