FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Slodkie wypieki z wytrawnym farszem

Slodkie wypieki drozdzowe czy tez kruche, kojarza nam sie prawie zawsze ze slodkim
nadzieniem. Nie zawsze tak jednak jest. Mnie takie wypieki slodko- slone smakowo
zaskoczyly i zarazem bardzo posmakowaly.
Tu gdzie mieszkam (okolice Neapolu) wypieki tego typu sa bardzo popularne i ogolnie
lubiane.
Polecam sprobowac :-)

Torta a pizzico, czyli drozdzowo ziemniaczane buchty z wytrawnym nadzieniem z ricotty i
wedlin

porcja na tortownice o srednicy ok. 30 cm.
600 g maki
25 g swiezych drozdzy
50 g mleka
3 jajka + 1 do posmarowania buleczek
1 wiekszy ziemniak, ugotowany i roztarty na pure?
160 g masla
20 g cukru
100 g drobno startego parmezanu lub pecorino
200 g delikatnego, smietankowego zoltego sera
200 g wedlin (szynka gotowana, salame napoletano itp.)
sol
Wykonanie:
Drozdze rozpuscic w cieplym mleku. Dodac 50 g maki i zrobic zaczyn. Przykryc i odstawic w
cieple miejsce, az podwoi objetosc (na okolo 1 godzine).
W miedzyczasie pokroic sery i wedliny w niewielka kostke.
W misce umiescic make, dodac jajka, miekkie maslo, cukier, drobno starty parmezan,
pure? z ziemniaka i okolo pol lyzeczki soli. Zagniesc i dobrze wyrobic ciasto.
Nastepnie dodajemy wyrosniety rozczyn, pokrojone w kostke sery i wedliny. Wyrabiamy
calosc dosc dlugo tak aby ciasto bylo elastyczne a wedliny i sery rownomiernie
wymieszane.
Odrywamy porcje ciasta, okolo 100 gramowe. Formujemy je w kulki i ukladamy obok
siebie w wysokiej, okraglej formie wysmarowanej maslem lub wylozonej papierem do
pieczenia.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia na pol godziny.
Smarujemy buleczki rozmaconym jajkiem.
Pieczemy we wczesniej nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160 °C przez okolo 30
minut.


--
kuchnia pod wulkanem


Slodkie wypieki z wytrawnym farszem - anthonyb 20.09.11, 15:58    
Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem - znana.jako.ggigus 20.09.11, 17:02    
Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem - pinkink3 21.09.11, 04:23    
Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem - mhr2 21.09.11, 09:11    
Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem - anthonyb 21.09.11, 09:57    
Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem - anthonyb 21.09.11, 09:53    
Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem - anthonyb 21.09.11, 09:47    
rustico napoletano - anthonyb 21.09.11, 13:54    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd