FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

rustico napoletano

... czyli slodkie polkruche ciasto z wytrawnym nadzieniem z ricotty i wedlin.
Rustico napoletano kupuje sie w cukierniach. Wystawione jest w ladach chlodniczych
obok innych ciasteczek. Wypiekane jest w malych, jednoporcjowych, owalnych foremkach.
Jak do babeczek.
Jest prawie obowiazkowa pozycja wsrod propozycji na neapolitanskim bufecie, ulozony
wsrod przystawek i buleczek. Robie to ciasto na przyjecia z bufetem. Przygotowuje je
jednak w wiekszej formie i kroje pozniej na male kwadraciki. Obiecuje, ze nastepnym
razem pokaze jak wyglada w wersji jednoporcjowej.

1. Przygotowanie ciasta polkruchego
500 g maki pszennej
250 g cukru
3 jajka + 1 zoltko + 1 jajko do posmarowania ciasta
150 g masla lub smalcu
sok z 1 cytryny
16 g proszku do pieczenia
Z podanych skladnikow zagniatamy ciasto i formujemy je w kule. Owijamy dokladnie folia i
wkladamy do lodowki do schlodzenia. Jesli chcemy mozemy je przygotowac dzien
wczesniej.

2. Nadzienie
250 g salame napoletano lub innego tego typu
250 g gotowanej szynki
250 g sera emmental lub innego zoltego
500 g ricotty
5 jajek
100 g drobno startego pecorino lub parmezanu
plaska lyzeczka pieprzu
Ser i wedliny kroimy w niewielka kosteczke.
W misce mikserem ubijamy jajka, dodajemy ricotte, starty drobno ser pecorino lub
parmezan i pieprz.
Dodajemy do masy pokrojone wedliny i ser i dokladnie mieszamy.
Forme, w ktorej bedziemy piekli ciasto, wykladamy papierem do pieczenia lub smarujemy
maslem i wysypujemy maka.
Ciasto polkruche dzielimy na 2 czesci. Jedna czesc ciasta walkujemy i wykladamy nim dno i
boki formy.
Na ciasto wykladamy nadzienie.
Rozwalkowujemy pozostale ciasto i przykrywamy nim nadzienie.
Ja z resztek ciasta ulozylam wzorek, ale to tylko kwestia mojej fantazji :-)
Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim placek.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku (z termoobiegiem) okolo 45 minut w temperaturze 160°
C.
Po upieczeniu przestudzamy i wyciagamy w formy do calkowitego ostudzenia.
Przed podaniem kroimy na porcje.

Uzywam formy 30 cm x 22 cm.
Bardzo mi przykro, ze nie mam zdjecia z przekroju.
Zapraszam do wyprobowania, bo jak dla mnie to jest numer 1 z wypiekow tego typu.

--
kuchnia pod wulkanem


Slodkie wypieki z wytrawnym farszem - anthonyb 20.09.11, 15:58    
Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem - znana.jako.ggigus 20.09.11, 17:02    
Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem - pinkink3 21.09.11, 04:23    
Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem - mhr2 21.09.11, 09:11    
Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem - anthonyb 21.09.11, 09:57    
Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem - anthonyb 21.09.11, 09:53    
Re: Slodkie wypieki z wytrawnym farszem - anthonyb 21.09.11, 09:47    
rustico napoletano - anthonyb 21.09.11, 13:54    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd