FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tartrà z groszku z fondutą z gruyère (antipasto)

Tartrà to coś w rodzaju słonej wersji budyniu- w najprostszej wersji,
przygotowanego z jajek, mleka, śmietany z dodatkiem ziół. Wywodzi się z
biednej kuchni Piemontu (i ja spotkalam je tylko tam), a obecnie zjeść je
można w najlepszych restauracjach, z dodatkiem różnych sosów, jako wyszukane
antipasto.

Ja odkryłam tartrà w restauracji w Saluzzo i zachwyciłam się od pierwszego
zjedzenia. A jak przygotować je w domu, znalazłam w bardzo starym numerze ‘La
cucina Italiana’.


Tartrà z groszku z fondutą z gruyère
cucinissima.wordpress.com/2011/11/05/tartra-antipasto-z-piemontu/
Porcja na 4 torciki

Składniki

Tartrà
200g zielonego groszku (może być mrożony)
5 łyżek śmietany
3 łyżki mleka
4 łyżki tartego parmezanu
2 jajka
sól
pieprz
masło do wysmarowania foremek

Fonduta
50g tartego gruyère
150ml mleka
7g masła
7g mąki
1 żółtko

Przygotowanie

Groszek ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i zmiksuj blenderem.
Jajka, śmietanę, mleko, pieprz i parmezan wymieszaj mikserem, dodaj purée z
groszku, wymieszaj. Wlej do foremek nasmarowanych masłem (nie napełniaj
foremki do końca, bo w trakcie pieczenia masa zwiększy objętość)

Ja używam foremek aluminiowych do panny cotty o pojemności około 100ml. Można
użyć jednorazowych pojemniczków (przeznaczonych do użycia w wysokich
temperaturach) o innym ksztalcie, małych żaroodpornych naczyń, nawet o
większej objętości – wtedy gotowe torciki można pokroić.

Foremki zakryj od góry folią aluminiową, wstaw do naczynia żaroodpornego
wypełnionego wodą (woda powinna sięgać 3/4 wysokości foremki). Piecz w kąpieli
wodnej 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Z masła, mąki i mleka przygotuj lekki sos beszamelowy: w garnku, na małym
ogniu, rozpuść masło i wymieszaj bardzo dokładnie z mąką (tak, aby nie
pozostały grudki). Następnie stopniowo dolej mleko (najlepiej, żeby nie było
prosto z lodówki, możesz wcześniej je podgrzać). Nie przerywaj mieszania. Sos
jest bardzo lekki i nie będzie bardzo gęstniał. Gdy się zagotuje, gotuj 5
minut ciągle mieszając, zdejmij z ognia, dodaj żółtko i gruyère. Dokładnie
wymieszaj.

Gotowe tartrà wyjmij na talerz (jeśli nie wychodzą łatwo, pomóż sobie nożem).
Polej fondutą i podawaj.
--
cucinissima.wordpress.com/

Tartrà z groszku z fondutą z gruyère (antipasto) - cucinissima 05.11.11, 14:47    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruyèr - dorota.be 05.11.11, 16:04    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - cucinissima 05.11.11, 17:12    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - buterfly5 07.11.11, 09:55    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - mhr2 28.12.11, 17:05    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruyèr - nobullshit 22.11.11, 16:08    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruyèr - vandikia 23.11.11, 23:42    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruyèr - cucinissima 24.11.11, 09:18    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruyèr - kocia_noga 28.11.11, 17:27    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - cucinissima 28.11.11, 21:40    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - cucinissima 29.11.11, 09:42    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - kocia_noga 29.11.11, 13:27    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - aka10 29.11.11, 23:32    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - kocia_noga 30.11.11, 08:52    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - cucinissima 30.11.11, 14:23    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - aka10 30.11.11, 19:52    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - cucinissima 30.11.11, 21:26    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - aka10 30.11.11, 23:32    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - cucinissima 03.12.11, 21:37    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruyèr - ladyjm 07.12.11, 09:19    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruyèr - kocia_noga 12.12.11, 13:10    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - kocia_noga 12.12.11, 13:11    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - pastyl_ka 12.12.11, 19:56    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - kocia_noga 13.12.11, 08:52    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruyèr - bene_gesserit 26.12.11, 16:01    
Re: Tartrà z groszku z fondutą z gruy&egra - cucinissima 28.12.11, 16:44    
zeby to nie tak"dziko"wygladalo? - mhr2 28.12.11, 14:24    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd