FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Aj aj mam problem - barszcz ukrainski z fasola

Jestem na kilka dni w Warszawie i chcialam ugotowac barszcz ukrainski - wielki gar
dymiacej zupy na zimna niedziele.

Pogooglowalam za przepisami, jest pelno, tez tu
forum.gazeta.pl/forum/w,77,124679625,124679625,Barszcz_ukrainski_z_fasola_.ht
ml kupilam wloszczyzne, buraki, duzego jasia, cytryny, koncentrat barszczu, smietane,
ziemniaki (chodowanie krowy czy wolowine odpuscilam - kostka bulionowa starczy).

We wszelkich przepisach, jak rowniez w moich wspomnieniach z dziecinstwa - moczy sie
jasiek. Tu pisza 10 godzin, tam kilka - jednym slowem bardzo dlugo. A potem ma sie to
gotowac godzine czy dwie. Z mojej francuskiej perspektywy tyle czasu to herezja,
wyglada wiele razy za dlugo, bedzie mamalyga, smak zniknie. No ale przelamalam sie,
jestem w Wwie, mam robic tradycyjnie: jasiek zalalam woda wczoraj, dzis rano gotuje.
Niektore fasolki juz w moczeniu stracily "koszulki" - skore. No dobra, wyplukalam, dalam
swieza wode, szczypte soli, jasiek i gotuje. Po niecalej godzinie chyba polowa fasoli
stracila koszulki, i ten caly jasiek wyglada jakby sie nadawal na zrobienie purée czy kleju.
W niektorych przepisach stoi zaznaczone zeby dolozyc te ugotowana fasole z jej woda z
gotowania do rosolu z jarzynami - ale to przeciez nie ma sensu, zamuli wszystko, nie ma
sily, tak nie zrobie - odcedzilam, dodam fasole "na sztuki" zostwiajac rozgotowany kleik
fasolowy na dnie.

Mam wiec teraz pytanie do doswiadczonych: jak sie gotuje fasole do barszczu, ile minut
precyzyjnie, ktora ma byc ugotowana al dente ale bron Boze nie rozgotowana? Bez
moczenia, pol godziny w szybkowarze? (tak by wygladal przepis francuski).

Dzieki !

Aj aj mam problem - barszcz ukrainski z fasola - ela.tu-i-tam 13.11.11, 11:29    
Re: zdjecie sknoconej fasoli - ela.tu-i-tam 13.11.11, 11:50    
Re: zdjecie sknoconej fasoli - felinecaline 13.11.11, 12:13    
Re: zdjecie sknoconej fasoli - ela.tu-i-tam 13.11.11, 13:11    
Re: Aj aj mam problem - barszcz ukrainski z fasol - tralalumpek 15.11.11, 20:20    
Final: bardzo dobry barszcz ukrainski z fasola - ela.tu-i-tam 15.11.11, 21:44    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd