FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Szarlotka Czekoladowa

Musiałam dodać tą szarlotkę na forum, ponieważ jest rewelacyjna! Przepyszna!
:) Polecamy :)


Kruche ciasto

200 g mąki,
4 łyżki kakao,
100 g masła,
4 łyżki cukru,
2 żółtka,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1-2 łyżki zimnej wody

Nadzienie

750 g jabłek (najlepiej antonówek lub renet),
2 łyżki masła (pominęłam),
łyżeczka cynamonu,
50 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej,
pół łyżeczki cukru,
1 kieliszek likieru Amaretto (można pominąć)

Wykonanie:


Zimne masło posiekać z mąką wymieszaną z kakao. Wcierać masło opuszkami
palców, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, cukier
waniliowy, żółtka i 1-2 łyżki zimnej wody, tak by zagnieść ciasto. Ciasto
rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o średnicy około 20 cm. Wstawić do
lodówki na 30 min. Z pozostałego ciasta powycinać gwiazdki.

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Połowę
jabłek wrzucić do rondla, dodać cynamon z cukrem i dusić na wolnym ogniu aż
zmiękną. Dodać pozostałą część surowych jabłek, wymieszać i zostawić, aby
przestygły. Jeżeli nadzienie jest zbyt rzadkie można dodać do jabłek łyżkę
mąki ziemniaczanej. Na koniec dodać groszki czekoladowe lub kawałki czekolady
i likier.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem w formie i przełożyć na nie jabłka. Na
wierzchu ułożyć gwiazdki z ciasta. Posmarować je roztrzepanym białkiem i
posypać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni około
35 minut. Podawać najlepiej na ciepło z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Szarlotka Czekoladowa - justindorothy 21.11.11, 22:14    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd