FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tort kasztanowy

Tort kasztanowy
cucinissima.wordpress.com/2011/11/24/tort-kasztanowy-wersja-po-polsku/
Składniki

Krążki kruchego ciasta
400g mąki kasztanowej
200g miękkiego masła
100g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem kasztanowy
1kg jadalnych kasztanów
0,5l mleka
120g cukru
1 torebka cukru waniliowego
200ml gęstej śmietany
2 łyżki gorzkiego kakao

Lukier
2 łyżeczki gęstej śmietany
1 łyżka czerwonego syropu owocowego (żeby nadać kolor)
100-150g cukru pudru
1 łyżka miękkiego masła

Kwaśna marmolada lub dżem (np. z czarnych porzeczek, wiśni, owoców leśnych)

Przygotowanie

Krążki kruchego ciasta
Mąkę kasztanową wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj masło pokrojone w
kawałeczki, jajka i cukier. Zagnieć szybko i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie
ciasto. Podziel ciasto na 8 części (najprościej zrobić 2 kule równej wielkości
i każdą z nich podzielić na 4). Włoż ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 150°C.
Po godzinie wyjmij pierwszy kawałek ciasta. Połóż go na papierze do pieczenia
i wałkuj, żeby uzyskać okrąg.
Kiedy ciasto zaczyna przyklejać się do wałka, zacznij je formować opuszkami
palców.Żeby uformować koło pomóż sobie ramką tortownicy o średnicy 18 cm.
Papier z gotowym krążkiem przełóż na blachę do pieczenia. Piecz 5 minut. W ten
sposób przygotuj 8 krażków.

Krem kasztanowy
Ponacinaj nożem kasztany, włoż do garnka z wodą i gotuj 10 minut. Odcedź i
obierz ciepłe kasztany. Wlej do garnka mleko, włóż obrane kasztany, cukier i
cukier waniliowy. Gotuj 20 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszaj.
Ostudź, utrzyj kasztany z mlekiem za pomocą blendera, żeby uzyskać kremową
masę. Dodaj śmietanę i kakao, wymieszaj dokładnie mikserem.

Lukier
Do kubka wlej śmietanę, dodaj 50g cukru pudru, wymieszaj dokładnie, dodaj sok,
wymieszaj i dodawaj po trochu cukier puder, aż do uzyskania gęstej masy. Dodaj
masło, wymieszaj dokładnie.

Przygotowanie tortu
Pierwszy krażek posmaruj dżemem. Przykryj drugim krążkiem, drugi krążek
posmaruj cienką wartstwą kremu kasztanowego, przykryj trzecim krążkiem, smaruj
kolejne krążki masą, ostatni krążek posmaruj lukrem.

Tort jest gotowy. Należy go przechowywać w lodówce.
--
cucinissima.wordpress.com/

Tort kasztanowy - cucinissima 24.11.11, 21:33    
Re: Tort kasztanowy - miss_coco 24.11.11, 22:20    
Re: Tort kasztanowy - mysiulek08 24.11.11, 23:20    
Re: Tort kasztanowy - ania_m66 24.11.11, 23:22    
Re: Tort kasztanowy - cucinissima 25.11.11, 10:30    
Re: Tort kasztanowy - pynjeck 25.11.11, 00:32    
Re: Tort kasztanowy - linn_linn 25.11.11, 11:09    
Re: Tort kasztanowy - zia86 01.12.11, 13:02    
Re: Tort kasztanowy - cucinissima 03.12.11, 21:38    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd