FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tort czekoladowy z gruszkami


Składniki spodu biszkoptowego ( na tortownicę o średnicy 30 cm):
¾ szkl. cukru
4 jajka
80 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny



Składniki kremu czekoladowego:
400 ml mleka
1 op. budyniu waniliowego ( na 500 ml mleka)
3 - 4 łyżki kakao
400 - 500 g twarogowego serka śmietankowego o kremowej konsystencji
400 ml śmietany kremówki
1 pomarańcza (250 - 300 g)
3 łyżki cukru kryształu
150 g cukru pudru
6 - 7 łyżeczek żelatyny





Oprócz tego:
ok. 1 kg gruszek soczystych i miękkich ( u mnie odmiana Generał) **
ok. 50g gorzkiej czekolady



** można zastąpić gruszkami w syropie lub z kompotu (należy je dokładnie osączyć
przed ułożeniem na blacie biszkoptowym)





Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.


Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami
do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej
formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią
warstwę.

Pomarańczę myjemy szczoteczką i polewamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce, z
pomarańczy wyciskamy sok. Połową soku nasączamy biszkopt. Pozostałą część
odstawiamy.

Na biszkopt układamy połówki gruszek obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych.





Wykonanie kremu czekoladowego:

Budyń mieszamy w ¼ szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy z 3 łyżkami
cukru. Kakao rozcieramy w niewielkiej ilości wrzątku i dajemy do gotującego się mleka.
Gotujemy ok. 2 minut, po czym wlewamy rozprowadzony w mleku budyń i stale mieszając
gotujemy do utraty surowizny. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia pod pokrywką
(aby na powierzchni nie utworzył się kożuch).



Mikserem ręcznym mieszamy serek, dodajemy porcjami cukier puder, przestudzony
budyń, startą skórkę pomarańczową i pozostały sok. Wszystkie składniki dokładnie
mieszamy na jednolitą masę.



Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i
odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku.
Cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę do masy serowo - budyniowej,
stale mieszając ręcznym mikserem na zmniejszonych obrotach. Ubitą śmietanę delikatnie
łączymy z kremem najlepiej za pomocą dużej łopatki lub łyżki.

Natychmiast wylewamy na biszkopt z gruszkami i wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny ( najlepiej na noc). Przed podaniem
dekorujemy w dowolny sposób czekoladowymi wiórkami*



* Czekoladę dzielimy na kostki, wkładamy do naczynia. Naczynie zanurzamy w gorącej
kąpieli i podgrzewamy do chwili rozpuszczenia czekolady. Natychmiast wylewamy na duży
płaski półmisek, rozprowadzamy łopatką i wstawiamy do lodówki. Gdy czekolada
stwardnieje za pomocą skrawaka do sera żółtego wiórkujemy ją.




wkuchennymoknie.blox.pl/html




Tort czekoladowy z gruszkami - dagmara_65 26.11.11, 19:33    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd