FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Krokiety fasolowo-orzechowe

Gorące można podawać same z sosem grzybowym lub ułożyć je dookoła włożonej do
salaterki kapusty z grzybami, bo krokiety takie w niektórych rejonach Polski podawane są
na wigilijną kolację.
Kotleciki były na tyle smaczne i pożywne, ze na pewno je powtórzę, ale tym razem w
wersji bardziej light. Pominę panierkę i zamiast je smażyć upiekę w piekarniku.
Przepis z ksiażki "Soja, fasola, groch" Alina Stradecka

300g fasoli Jaś,
100g orzechów włoskich,
2 jajka,
bułka tarta,
1 cebula, posiekana,
3 łyżki oleju,
sól, pieprz,
cząber,
2 łyżki natka pietruszki, posiekanej,
majeranek,
mielony kminek.

Świeżo ugotowaną fasolę odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować.
Orzechy sparzyć, usunąć skórkę i zmielić. Jest to dosyć pracochłonne zajęcie, więc ja
uprażyłam je lekko w piekarniku. Nie dość, że skórka łatwiej schodzi to jeszcze
dodatkowo uwalnia się wspaniały aromat, dzięki, czemu lepiej smakują. Cebulę
podsmażyć na oleju i połączyć z fasolą i orzechami. Wyrobić starannie na gładką masę
wbijając jedno jajko. Posolić, przyprawić do smaku pieprzem i cząbrem, wsypać natkę
pietruszki. Od siebie dodałam jeszcze mielony kminek i majeranek.
Formować małe kotleciki, panierować najpierw w roztrzepanym jajku a później w bułce
tartej. Smażyć rumieniąc z obu stron.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na
FK)
Podróże nie tylko kulinarne

Krokiety fasolowo-orzechowe - thiessa 29.11.11, 19:44    
Re: Krokiety fasolowo-orzechowe - roseanne 29.11.11, 21:45    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd