FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Klops po florencku :)

Polpettone alla fiorentina
Ciut zmodyfikowany przepis z La Cucina Regionale Italiana. Toscana


Klops:
400 g mielonego wieprzowego mięsa
100 g szynki parmeńskiej drobno posiekanej
40 g startego parmezanu
80 g bułki / chleba namoczonego w niewielkiej ilości mleka
2 jajka
Kilka listków bazylii
Odrobina chili w proszku
Bułka tarta do obtoczenia

Sos:
Pół marchewki
Pół pora
Pół cebuli
Puszka krojonych pomidorów
4 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
80 ml białego wina


Mięso wymieszać z szynką, parmezanem, jajkami i odciśniętym z mleka pieczywem.
Dokładnie wymieszać. Dodać porwane listki bazylii, doprawić do smaku solą, pieprzem i
chili.Uformować klops :D i obtoczyć ze wszystkich stron w bułce tartej. Uwaga ? całość
jest dość miękka, trzeba się z nią dość delikatnie obchodzić.


Marchewkę, pora i cebulę posiekać drobno.Wrzucić na oliwę, obsmażyć.


Klops wrzucić na patelnię z warzywami, obsmażyć z obu stron (znowu ostrożnie, żeby się
wszystko nie rozleciało), dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem.

Przykryć i dusić jakąś godzinę. Co jakiś czas można podlać odrobiną wody lub
wina.Podawać z sosem.
--
miszmasz-marghe.blogspot.com/
i
malutki-kuchcik.blogspot.com/

Klops po florencku :) - marghe_72 07.12.11, 23:52    
Re: Klops po florencku :) - rozyczko 08.12.11, 17:48    
Re: Klops po florencku :) - 363636r 08.12.11, 19:50    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd