FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Orkiszowy strudel z kozim serem

żurawiną i orzechami włoskimi.
Ciasto można zagnieść ręcznie lub w robocie. Jeżeli wybierzecie wersję zmechanizowaną
;-) wodę nalewajcie wąskim strumykiem bardzo ostrożnie żeby ciasto nie było klejące tylko
gładkie i elastyczne. Ja zużyłam ok. 60 ml, nie powinniście zużyć więcej niż 1/2 szklanki.
Na ciasto:
100 g mąki razowej orkiszowej
100 g jasnej mąki pszennej
2 łyżki miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
60-120 ml wody
Na nadzienie:
300 g koziego twarogu
100 g orzechów włoskich (waga po wyłuskaniu)
spora garść suszonej żurawiny
3 łyżki masła rozpuszczonego i ostudzonego
Mąki mieszamy ze sobą i solą. Dodajemy jajko i zaczynamy zagniatać dodając wody
stopniowo, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je w folię aluminiową i
chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Sporą ściereczkę wysypujemy solidnie mąką. Kładziemy ciasto mniej więcej na środku i
podsypując obficie mąką rozwałkowujemy na mniej więcej prostokątny, cieniuteńki blat.
Przycinamy boki nożem do kształtu prostokąta - z resztek ciasta można wyciąć ozdoby na
wierzch.
Składniki nadzienia łączymy w misce, doprawiamy do smaku.
Strudel smarujemy 2/3 rozpuszczonego masła. Nakładamy nadzienie łyżką porcjami na
całe ciasto, pozostawiając ok. 2cm rant. Delikatnie je rozsmarowujemy najlepiej długim i
płaskim nożem.
Zwijamy strudel od krótszego boku pomagając sobie ściereczką. Podwijamy brzegi do
dołu, przekładamy strudel delikatnie na blachę do pieczenia. Smarujemy resztą
roztopionego masła.
Pieczemy ok. 30-35 minut, podajemy natychmiast. Polecam!
--
zielenina.blogspot.com/

Orkiszowy strudel z kozim serem - zielenina_blog 21.12.11, 21:12    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd