FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Cassatine napoletane- raffioli alla cassata

Przepis pani rimmel z forum gennarino. Choc robilam je pierwszy raz musze przyznac, ze
przepis jest bardzo dobry.

Do przygotowania cassatin bedziemy kolejno potrzebowac :
Biszkopciki:
5 jajek
85 g cukru
105 g maki
sok z polowy cytryny
lyzka wody

Ubijamy zoltka z 75 g cukru na sztywny kogiel mogiel. Dodajemy sok z cytryny i dalej
ubijamy. Dodajemy stopniowo make i mieszamy delikatnie lyzka gora - dol, aby nie
rozmacic masy. Gdy maka jest juz dodana dodajemy do masy lyzke wody. Laczymy wode
z masa mieszajac lyzka gora - dol.
Osobno ubijamy bialka na sztywno. Na koniec do ubitych bialek dodajemy pozostale 10 g
cukru.
Delikatnie laczymy obie masy. Mieszamy lyzka gora - dol.
Blache wykladamy papierem do pieczenia. Ciasteczka maja miec owalny ksztalt (dluzsza
srednica ok. 4-5 cm). Mase wyciskamy z rekawa cukierniczego lub nakladamy lyzka. Ja
wybralam te 2 opcje.
Pieczemy w temperaturze 180°C, ogrzewanie gora - dol, az biszkopty lekko sie zezloca.
Studzimy.
Wyszlo mi 24 plaskich biszkopcikow, ktore uzylam jako gora i dol do 12 cassatin. Jesli
wyjda Wam wyzsze mozecie je przekroic na pol.

Poncz do biszkopcikow:
200 ml wody
2-3 lyzki cukru
3 lyzki likieru strega lub inny typu zoladkowa gorzka, goldwasser
Wode lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy i dodajemy likier.

Nadzienie:
750 g ricotty (najlepiej owczej)
250 g cukru pudru
100 g kropli z gorzkiej czekolady lub drobno posiekana gorzka czekolada
2 - 3 lyzki likieru Strega lub innego

Mieszamy dokladnie ricotte z cukrem. Dodajemy likier i ponownie mieszamy. Na koncu
dodajemy krople z czekolady.

150 g zielonego marcepanu
Skladniki:
250 g migdalow bez skorki
olejek zapachowy gorzki migdal
450 g cukru pudru
2 bialka
lyzka wody kwiat pomaranczy ( fior d'arancio)
lyzka glukozy
zielony barwnik spozywczy

Migdaly zmielic kilkakrotnie, na make. Do maki dodac lekko ubite bialka i reszte
skladnikow. Wymieszac dokladnie i zagniesc. Dodac barwnik. Przechowywac w lodowce,
w dobrze zamknietym pojemniku lub owiniety w folie spozywcza. Oczywiscie z podanego
przepisu wychodzi wieksza ilosc marcepanu.

lukier
Ja kupilam juz gotowy lukier gotowany, bo taki jest zazwyczaj uzywany do pokrywania
cassatin. Nalezy go podgrzac w kapieli wodnej i gdy stanie sie lejacy nalezy oblac nim
ciastka. Nastepnym razem uzyje jednak lukru, ktorym oblalam cassate sycylijska.
400 g cukru pudru
2 bialka
6 - 8 lyzek soku z cytryny

Bialka ubijamy z cukrem na puszysta mase i dodajemy do smaku sok z cytryny.
Wylewamy lukier na cassate i rozprowadzamy go rownomiernie szerokim nozem.


Wykonanie:
Biszkopciki spryskujemy ponczem. Mozemy uzyc do tego celu spryskiwacza lub pedzelka.
Nie nalezy zbytnio nasaczac biszkopcikow. Na dolny biszkopt nakladamy lyzke nadzienia z
ricotty i przykrywamy drugim biszkopcikiem. Staramy sie, aby gorny biszkopcik byl troche
mniejszy od dolnego. Wstawiamy do lodowki, aby masa troche stezala.
Na kazdym ciastku ukladamy waleczek marcepanu i polewamy je lukrem. Wstawiamy
ponownie do lodowki i tam przechowujemy ciastka.
-
kuchnia pod wulkanem


Struffoli - anthonyb 22.12.11, 00:37    
Re: Struffoli - lashqueen 06.01.12, 11:23    
Re: Struffoli - anthonyb 08.01.12, 16:35    
Re: Struffoli - linn_linn 08.01.12, 17:02    
Re: Struffoli - anthonyb 08.01.12, 21:49    
Re: Struffoli - lashqueen 08.01.12, 18:11    
Re: Struffoli - anthonyb 08.01.12, 22:07    
neapolitanskie swiateczne trio - anthonyb 08.01.12, 23:07    
Roccoco' - anthonyb 09.01.12, 18:27    
Re: Roccoco' - linn_linn 09.01.12, 19:37    
Re: Roccoco' - shilaa 14.01.12, 21:06    
Re: Roccoco' - anthonyb 15.01.12, 12:04    
Re: Roccoco' - anthonyb 15.01.12, 13:33    
Re: Roccoco' - shilaa 16.01.12, 14:38    
Re: Roccoco' - anthonyb 17.01.12, 12:29    
Re: Roccoco' - shilaa 17.01.12, 19:01    
Mustacciuoli - anthonyb 09.01.12, 21:17    
Re: Mustacciuoli - lashqueen 11.01.12, 15:33    
Re: Mustacciuoli - anthonyb 11.01.12, 23:58    
Cassatine napoletane- raffioli alla cassata - anthonyb 12.01.12, 00:13    
Re: Cassatine napoletane- raffioli alla cassata - kocia_noga 12.01.12, 09:10    
Re: Cassatine napoletane- raffioli alla cassata - anthonyb 12.01.12, 14:06    
Re: Cassatine napoletane- raffioli alla cassata - kocia_noga 12.01.12, 16:50    
to jak wiosna, - mhr2 14.01.12, 13:26    
wloskie slodkosci - pinkink3 14.01.12, 21:34    
Re: wloskie slodkosci - anthonyb 15.01.12, 02:32    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd