FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Piernik Przekładany.

Przepis jest zaczerpnięty z Bloga - Moje Wypieki.

Składniki:
1 i ¾ szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
200 g płynnego miodu
125 g masła
3 jajka
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki kakao (niekoniecznie, ja dodaję, bo ciasto zyskuje na kolorze)

Ponadto na przełożenie:
1 słoik dżemu śliwkowego (290 g)
1 słoik powideł śliwkowych (290 g)
1 opakowanie galaretki, najlepiej o smaku morelowym

Na polewę:
120 g gorzkiej czekolady
125 g masła

Sposób wykonania podaje autorka bloga:
mojewypieki.blox.pl/2007/07/Piernik-przekladany.html
Dokonałam niewielkich modyfikacji: przełożyłam ciasto dżemem porzeczkowym (bez
gotowania i galaretki) i masą marcepanową; dałam miód pół na pół z melasą i tylko
odrobinę kakao.
Ciasto jest przepyszne! dziękuję autorce przepisu!
--
Mój blog o szyciu i rękodziele
brummig.blox.pl/html

Piernik Przekładany. - brumming 01.01.12, 13:31    
Re: Piernik Przekładany. - shachar 01.01.12, 14:23    
Re: Piernik Przekładany. - brumming 01.01.12, 14:31    
Re: Piernik Przekładany. - shachar 01.01.12, 14:52    
Re: Piernik Przekładany. - ladyjm 08.01.12, 21:41    
Re: Piernik Przekładany. - brumming 09.01.12, 08:20    
Czekoladowe morze. - brumming 04.06.12, 08:24    
Mazurek - brumming 30.03.13, 17:53    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd