FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tort makowy z musem czekoladowym


Biszkopt makowy:



* 8 jajek

* 300 g maku

* 200 g cukru pudru

* 2 łyżki płynnego miodu

* 60 g przesianej bułki tartej

* 4-5 kropel olejku migdałowego



Mus czekoladowy:



* 250 g mascarpone

* 250 g gorzkiej czekolady

* 300 ml kremówki

* 1/3 szklanki cukru pudru

* zagęstnik do śmietany (np. fix dr. Oetkera)



Polewa:



* 50 g gorzkiej czekolady

* 50 g mlecznej czekolady

* 5-6 łyżek kremówki



Dekoracja:



* 100 g gorzkiej czekolady



Pierwszego dnia...

Mak zalewamy wodą z mlekiem (pół na pół) i gotujemy na małym ogniu około 35-40 minut.
Odcedzamy, studzimy i mielimy 2 razy.

Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 10 minut ( do czasu aż
masa stanie się biała, puszysta i znacznie powiększy objętość ). Do masy jajecznej
dodajemy stopniowo mak, miód, olejek i bułkę tartą. Miksujemy do chwili, aż składniki
dokładnie się połączą.

Tortownicę o średnicy 22 cm natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą i przelewamy do niej
masę. Można też dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wpuszczając boki
papieru poza obręcz tortownicy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i pieczemy około 45 min. Najlepiej sprawdzić przed wyjęciem, czy wbity w środek
ciasta patyczek wychodzi suchy. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Na drugi dzień...

Czekoladę przeznaczoną na masę topimy w kąpieli wodnej. Odrobinę studzimy, a
następnie miksujemy ją z mascarpone na gładką masę.

Kremówkę ubijamy na sztywno (możecie dodać zagęstnik, aby śmietana szybciej się ubiła
i była sztywniejsza), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Kiedy śmietana jest już
sztywna, dodajemy po łyżce masy z sera i czekolady i miksujemy do chwili, aż masa
będzie jednolita.

Biszkopt makowy przekrawamy na pół. Dolną część umieszczamy w tortownicy w której
ciasto się piekło, a na nią wykładamy mus czekoladowy. Masę wyrównujemy i
przykrywamy drugim biszkoptem. Tortownicę wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4
godziny. Chłodzenie w tortownicy nie tylko sprawi, że ciasto będzie równe, ale też obręcz
nie pozwoli wypłynąć masie bokami.

Po schłodzeniu, ciasto obkrawamy nożem i wyjmujemy z tortownicy.

Ciasto dekorujemy polewą (czekolady oraz śmietankę topimy w kąpieli wodnej i mieszamy
do chwili, aż utworzy się jednolita masa) i wstawiamy do lodówki.

Wierzch ciasta można też udekorować? czekoladą w taki sposób, w jaki ja to zrobiłam.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i wylewamy na papier do pieczenia. Wstawiamy do
lodówki, by zastygła. Następnie powstały płat czekoladowy łamiemy na mniejsze kawałki i
wbijamy w ciasto.


--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

Tort makowy z musem czekoladowym - kasiaaaa24 04.01.12, 09:07    
Re: Tort makowy z musem czekoladowym - linn_linn 04.01.12, 10:32    
Re: Tort makowy z musem czekoladowym - mamajulki080506 04.01.12, 14:02    
Re: Tort makowy z musem czekoladowym - edyta95 04.01.12, 20:00    
Re: Tort makowy z musem czekoladowym - f.l.y 04.01.12, 20:35    
Re: Tort makowy z musem czekoladowym - kasiaaaa24 04.01.12, 21:19    
Re: Tort makowy z musem czekoladowym - rozyczko 04.01.12, 22:59    
Re: Super blog!! nt - rozyczko 04.01.12, 23:15    
Re: Super blog!! nt - kasiaaaa24 05.01.12, 12:22    
Re: Super blog!! nt - rozyczko 05.01.12, 17:52    
Re: Tort makowy z musem czekoladowym - patyska 07.01.12, 15:38    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd