FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Moje ogniste żeberka barbecue

Szkoda ze pora roku nie pozwalała użyć do ich przygotowania grilla, bo okazały się być
wyśmienite, więc jak tylko sezon grillowy się rozpocznie będą przygotowane jako
pierwsze.

Składniki:
1,5 kg żeberek w jednym płacie

marynata:
łyżeczka startego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku zmiażdżone
1 łyżka oliwy z oliwek
3-4 łyżki soku z ananasów
1/3 szklanki ketchupu ostrego (użyłam Hellmanns ognisty)
1-2 łyżeczki brązowego cukru
łyżka miodu
łyżka musztardy
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka czerwonej papryki
1/2 łyżeczki kuminu

Wymieszać wszystkie składniki marynaty w misce. Mieszaniną dokładnie natrzeć żeberka,
przykryć miskę folią spożywczą i odstawić noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzać
piekarnik do 180st. Żeberka przełożyć na blaszkę, polać pozostałą w misce marynatą.
Piec ok 1,5h, w trakcie pieczenia raz odwrócić zęby upiekły się na złoto-brązowy kolor
równomiernie. Po upieczeniu pokroić na porcje.


--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

Moje ogniste żeberka barbecue - bernadeta75 15.01.12, 21:25    
Re: Moje ogniste żeberka barbecue - mhr2 16.01.12, 10:04    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd