FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pierogi swiata. Pielmieni.

Ostatnio odeslalo mnie na osla lawke, bo nie zalaczyly sie zdjecia, wiec
powtarzam.

Chcialabym Was prosic o przylaczenie sie do watku ze zdjeciami i przepisami na
pierogi z roznych stron swiata. Przyjmijmy szeroka definicje pieroga: farsz
zawiniety w rozwalkowane ciasto i ugotowany/ upieczony/ usmazony. Kwalifikuja
sie wontony, empanadas, ravioli, samosy. Tortille juz nie, bo maja dziurki na
koncach i wygladaja jak nalesniki. :)

Na 4 niewielkie porcje:

Na ciasto:

- 2 szklanki mąki (najlepiej włoskiej do makaronu typ 00)
- 1 jajko
- szczypta soli
- około 3/4 szklanki lodowatej wody

Na farsz:

- 200 g surowej wieprzowiny (szynka lub łopatka)
- 200 g surowej wołowiny (dobrej jakości, bez żyłek)
- 50 g surowej słoniny
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki wody (lub rosołu)
- 1 łyżeczka soli
- mielony czarny pieprz

Mąkę przesiej, dodaj sól, rozkłócone jajko i podlewając wodę, zagnieć dość
twarde ciasto - mniej więcej jak na uszka. Każda mąka jest inna, niektóre są
bardziej suche, inne mniej, więc wodę należy dodawać stopniowo.

Ciasto przykryj zwilżoną w wodzie i dobrze wyżętą kuchenną szmatką i zostaw na
30 minut - godzinę, żeby odpoczęło.

Mięso zmiel ze słoniną, cebulą i czosnkiem (w niektórych przepisach mowa jest
o dwukrotnym mieleniu, ja swoje mieliłam tylko raz). Dodaj sól, pieprz i wodę,
dokładnie wymieszaj.

Od ciasta oderwij około 1/3, cienko rozwałkuj i wykrój nieduże krążki (o
średnicy 5-6 cm). Każdy krążek jeszcze trochę rozwałkuj, bo lubią się kurczyć
- ciasto powinno mieć grubość dosłownie milimetra. Na każdy krążek połóż
niecałą łyżeczkę nadzienia, dokładnie zlep brzegi, po czym rogi zlep ze sobą
jak w polskich uszkach.

Pierożki przekładaj na deskę posypaną mąką i trzymaj przykryte zwilżoną w
wodzie i dobrze wyżętą kuchenną szmatką. Resztę ciasta razem ze ścinkami
trzymaj również pod wyżej wspomnianą szmatką, żeby nie schło. Rozwałkuj
kolejny kawałek ciasta i tak dalej, do wyczerpania składników.

Pielmieni można gotować od razu lub zamrozić (surowe). Świeże lub mrożone
wrzuca się, jak każde pierogi, do wrzącej wody i gotuje 5-6 minut od momentu
wypłynięcia na powierzchnię.

Uwaga: Czosnku w nadzieniu jest naprawdę dużo. Można jego ilość zmniejszyć,
można go w ogóle nie dodawać (czosnek występuje głównie w ukraińskich
przepisach, w rosyjskich jest najczęściej tylko cebula).
--
Pobitegary, czyli jakprzestałam zbierać przepisy i zaczęłam gotować
<a href="MAILTO:malgoshka@pobitegary.com">Napisz do Maalgoshka</a>

Pierogi swiata. Pielmieni. - maalgoshka 02.02.12, 13:08    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - maalgoshka 02.02.12, 17:12    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - legwan4 02.02.12, 18:11    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - maalgoshka 02.02.12, 19:02    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - fettinia 03.02.12, 09:32    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - maalgoshka 03.02.12, 21:03    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - renefer 21.02.12, 17:19    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - tralalumpek 03.02.12, 22:50    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - maalgoshka 03.02.12, 23:04    
Wontony - maalgoshka 06.02.12, 01:05    
Re: Wontony - tahin 06.02.12, 13:24    
Re: Wontony - pocztufka 06.02.12, 19:01    
Re: Wontony - hazo 06.02.12, 19:44    
Re: Wontony - pocztufka 07.02.12, 14:11    
Re: Wontony - szopen_cn 07.02.12, 12:36    
Pielmieni - nobullshit 07.02.12, 23:49    
Re: Wontony - nanuk24 21.03.12, 23:25    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - vandikia 06.02.12, 13:30    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - lulu_oi 06.02.12, 19:41    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - maalgoshka 06.02.12, 23:10    
Gruzińskie chinkali - ancyk.62 07.02.12, 19:32    
Re: Gruzińskie chinkali - pszczolaasia 01.03.12, 10:33    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - tahin 07.02.12, 20:05    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - maalgoshka 07.02.12, 20:26    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - szopen_cn 07.02.12, 23:27    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - sylwia.2b 11.02.12, 13:44    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - maalgoshka 11.02.12, 15:09    
Re: Pierogi swiata. - hazo 15.02.12, 23:57    
Re: Pierogi swiata. - maalgoshka 16.02.12, 17:33    
Re: Pierogi swiata. - mimbla.londyn 17.02.12, 19:52    
Re: Pierogi swiata. - atria_claudia 29.02.12, 20:17    
Re: Pierogi swiata. - mhr2 01.03.12, 10:51    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - vespertinee 29.02.12, 22:51    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - maalgoshka 18.03.12, 22:51    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - marnaz 22.03.12, 14:29    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - krysia2000 22.03.12, 17:23    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - maalgoshka 22.03.12, 19:31    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - krysia2000 22.03.12, 22:14    
Re: Pierogi swiata. Pielmieni. - maalgoshka 23.03.12, 00:50    
Chinakli - kocila 15.06.12, 09:11    
*Chinkali miało być oczywiście. - kocila 15.06.12, 09:14    
Re: *Chinkali miało być oczywiście. - maalgoshka 15.06.12, 18:44    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd