FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Czekoladowe wieże

Poniższy przepis jest domową interpretacją ciasta "Czekoladowe wieże" firmy
DecoMorreno. Trafiłam na przepis na portalu Smaker
smaker.pl/przepisy//czekoladowe-wieze,29630
Wykorzystałam tylko przepis na samo ciasto i konstrukcję, bo krem zrobiłam z
ajerkoniakiem który zalegał mi w lodówce. Wyszło niewielkie ale pyszne ciasto idealne do
niedzielnej kawy.
Moje uwagi. Ciasto czekoladowe jest delikatne łatwo je ułamać, więc trzeba uważać przy
przekrawaniu. Najlepiej je piec w foremce wyłożonej papierem, żeby przypadkiem nie
przywarło do dna, bo straci swój kształt, co u mnie widać na dolnej części.

ciasto:
1/2 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 gram masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
3 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody

krem ajerkoniakowy:
budyń waniliowy z cukrem
350ml mleka
1/2 kostki masła miękkiego
200 ml ajerkoniaku

dekoracja:
1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
150ml gorącej wody
cukier puder do posypania

Oddzielić żółtka od białek. Mąkę pszenną przesiać. Połączyć obie mąki z proszkiem, sodą i
kakao. Białka ubić na sztywno. Utrzeć miękkie masło z cukrem, potem dodać żółtka, dalej
ucierać. Wsypać wymieszaną mąkę z dodatkami, utrzeć ponownie. Na koniec dodać ubitą
pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i
wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 minut w 180st C
do suchego patyczka. Po wyjęciu powinno opaść (to dobrze bo wierzch powinien być
równo płaski). Zostawiamy do ostudzenia.
Robimy krem. Z mleka należy odlać 1/2 szklanki, wsypać do niego budyń i dokładnie
wymieszać. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mleko z budyniem i
ugotować budyń, mieszając żeby nie powstały grudki, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na
puszysto, porcjami dodawać zimny budyń, a następnie stopniowo ajerkoniak cały czas
miksując. Gotową masę schłodzić przez 30 minut.
Galaretkę robimy wg przepisu w płaskim naczyniu, ale zalewając ją tylko 150ml wrzącej
wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Wystudzone ciasto przeciąć na połowę. Wierzch jeśli nie jest równy wyrównać nożem
ścinając wypukłości. Można też przyciąć boki. W górnym blacie ciasta wyciąć 3-4 kółka
kieliszkiem na otwory wieży. Ostrożnie wyjąć ciasta z kieliszka, które posłużą nam za
wieże.

Dolny blat ciasta smarujemy kremem, kładziemy górny blat z wyciętymi kółkami lekko
dociskając. W wycięte otwory wlewamy tężejącą galaretkę do 2/3 wysokości. Na
galaretkę w otwory wkładamy wycięte wcześniej wieżyczki ciasta. Odstawiamy na 30
minut do lodówki. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.


--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

Czekoladowe wieże - bernadeta75 28.02.12, 00:48    
Re: Czekoladowe wieże - kocila 28.02.12, 10:00    
Re: Czekoladowe wieże - bernadeta75 28.02.12, 10:15    
Re: Czekoladowe wieże - issys 28.02.12, 14:01    
Re: Czekoladowe wieże - tralalumpek 28.02.12, 15:31    
Re: Czekoladowe wieże - daxter 28.02.12, 18:39    
Re: Czekoladowe wieże - vespertinee 29.02.12, 22:52    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd