FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

kaiserschmarrn wegański

hehej uż parę razy umieszczałam zdjęcie, ale się wycofywałam w ostatniej chwili.
poniżej mój orzepisy, wypróbowany na Bawarczykach i smakowało im, prosili o
dokładkę.
Mój Szmarrn ma dodatek rumu, tak serują w Mariandlalm Austrii.
Podaać można, jak pisze Krysia, z rodzynkami, musem jablkowym lub śliwkowym. Ja
najn. lubię z jabłkami, bez rodzynek. Można też podawać go z prażonymi płatkami
migdałowymi.
Mój Schmarrn to lata pracy, jedzenia go u mojej przyszywanej babci pani M.
(mieszanie tłuszczy), podpytawanie gdzie i kogo się da. Ale się opłaciło.
PS: Schmarrn po niemiecku, na Południu to mniej bajzel, a raczej nonsens.


A oto przepis:
Kaiserschmarnn (deser bawarski)

Czas przygotowania: pół godziny
Stopień trudności: średni

Składniki (na 2-4 osoby):
1 szklanka mąki pszennej 1050
6-8 łyżek cukru
1-2 łyżki grysu pszennego i kukurydzianego (polenta)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-6 łyżek oleju
1 dl rumu 80% Stroh
starta skórka z połowy cytryny (fakultatywnie)
1/2 szklanki mleka sojowego, ubitego na pianę ze szczyptą kurkumy
szczypta soli
olej i margaryna do smażenia
cukier puder (do smaku)
mus jabłkowy lub śliwkowy
ewentualnie rodzynki

Wykonanie:
Mąkę, grys, 4-6 łyżek cukru, proszek do pieczenia, olej i ubite mleko sojowe
starannie wymieszać i odstawić na kwadrans. Tuż przed smażeniem dodać startą
skórkę cytryny i wymieszać.
Do średniej wielkości patelni wlać 2-3 łyżki oleju, włożyć kawałek margaryny do
smażenia (mieszanie obu rodzajów tłuszczu to trick mojej przyszywanej
monachijskiej babci pani W.) i podgrzać na średnim ogniu.
Na patelnię wylać ciasto. Smażyć 6-8 minut na średnim ogniu, ewentualnie dodać
tłuszczu. Gdy naleśnik wyraźnie oddziela się od brzegu patelni, obrócić go
delikatnie.
Smażyć dalej, ewentualnie zmniejszyć ogień lub dodać trochę tłuszczu. Na patelni
podzielić Kaiserschmarrrn drewnianą łyżką na małe kawałki i obsmażyć je ze
wszystkich stron.
Wyłączyć ogień, Kaiserschmarrn posypać 2-3 łyżkami cukru, polać rumem, przykryć
i odstawić na 2-3 minuty. Gdy cukier zniknie (czyli ulegnie karmelizacji), a
aromat alkoholu wypełni kuchnię, podawać lekko posypany cukrem-pudrem z musem
jabłkowym lub śliwkowym.
Do ciasta przed smażeniem można dodać rodzynki, namoczywszy je uprzednio pół
godziny w rumie.
Kurkumę należy dozować ostrożnie, przyprawa nadaje ciastu żółty kolor. Zbyt duża
ilość barwi cukier-puder na seledynowo.
Cytrynę starannie umyć, i używając tarki o najmniejszych oczkach, delikatnie
zetrzeć skórkę.


--
’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
your lover - Jarvis Cocker.

Kaiser(ko)schmarrn - krysia2000 28.02.12, 13:24    
Re: Kaiser(ko)schmarrn - glasscraft 28.02.12, 13:36    
Re: Kaiser(ko)schmarrn - felinecaline 28.02.12, 14:52    
Re: Kaiser(ko)schmarrn - krysia2000 28.02.12, 17:58    
Re: Kaiser(ko)schmarrn - pani.serwusowa 29.02.12, 11:49    
Re: Kaiser(ko)schmarrn - sonia.2009 23.03.12, 11:38    
Re: Kaiser(ko)schmarrn - tralalumpek 28.02.12, 15:34    
Re: Kaiser(ko)schmarrn - felinecaline 28.02.12, 15:54    
Re: Kaiser(ko)schmarrn - daxter 28.02.12, 18:24    
kaiserschmarrn wegański - znana.jako.ggigus 28.02.12, 20:39    
Re: kaiserschmarrn wegański - pani.serwusowa 29.02.12, 11:48    
nie wiem, co jadlas - znana.jako.ggigus 29.02.12, 19:33    
uzupełnienie do przepisu - znana.jako.ggigus 29.02.12, 19:44    
Re: uzupełnienie do przepisu - tralalumpek 29.02.12, 19:56    
Re: uzupełnienie do przepisu - znana.jako.ggigus 29.02.12, 20:00    
Re: uzupełnienie do przepisu - tralalumpek 29.02.12, 20:07    
o gustach się nie dyskutuje i nie każdy - znana.jako.ggigus 29.02.12, 20:12    
Re: Kaiser(ko)schmarrn - 363636r 29.02.12, 12:37    
Re: Kaiser(ko)schmarrn - vespertinee 29.02.12, 23:01    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd